Fudbal

Platini: Novi neuspjeh FIFA

Platini: Novi neuspjeh FIFA
Platini: Novi neuspjeh FIFA

Majkl Garsija, šef Etičkog odbora FIFA, iznenada je podnio ostavku i ponovo doveo u pitanje ispravnost funkcionisanja Svjetske fudbalske federacije.

Garsija i njegov tim iznijeli su sumnju u regularnost prilikom izbora domaćina za Svjetsko prvenstvo 2018, koje treba da bude održano u Rusiji, i 2022. kojem je domaćin Katar. Međutim, njihov izvještaj na 430 stranica nije u potpunosti objavljen. FIFA je prošlog mjeseca oslobodila Rusiju i Katar optužbi da su kupovali glasove, što je i navelo Garsiju na ostavku.

"Nedostatak rukovodstva u FIFA me je doveo do zaključka da je moja uloga u ovom procesu došla do kraja", napisao je Garsija u saopštenju.

On je posebno istakao da je izgubio povjerenje u Hans-Joakima Ekerta, etičkog sudiju, i kolege iz Etičke komisije. Poslije ovog događaja, nema sumnje, Sepa Blatera, predsjednika FIFA, očekuju nove žestoke kritike i teška borba za novi mandat. Prva kritika je već stigla od kolege sa čela UEFA Mišela Platinija.

"Etički odbor FIFA stvoren je da poveća transparentnost u organizaciji, to je ono što smo željeli, ali na kraju je izazvana samo veća konfuzija. Ostavka Garsije novi je neuspjeh rukovodstva FIFA", spremno je predsjednik UEFA dočekao priliku da "prozove" Blatera, sa kojim odavno ima nesuglasice.

Švajcarac, koji već godinama ne želi da preda rukovodeću fuknciju u FIFA, kratko je prokomentarisao čitav događaj.

"Iznenađen sam odlukom gospodina Garsije. Rad Etičkog odbora će, ipak, biti nastavljen", kazao je Blater.

Nema sumnje da je ostavka šefa Etičkog odbora jak udarac za FIFA, ali vidjećemo da li će uspjeti da bude saniran ili će možda pokrenuti otkrivanje određenih "zataškanih" radnji. Podsjetimo, izbori za predsjednika FIFA održaće se 29. maja 2015. u Cirihu.

"Ako Blater ne samo 'preživi' Garsijinu ostavku i kritike, već i bude ponovo izabran za predsjednika FIFA, onda svi možemo da odustanemo", napisao je na Twitteru Geri Linekerm, legendarni engleski fudbaler, koji je, očigledno, jedan od onih koji bi voljeli da vide promjenu na čelu svjetske kuće fudbala.

Termin i dalje neizvjestan

Katar je 2010. godine dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva koje treba da bude održano 2022. i od tada traje polemika kada turnir treba da bude održan. Čelni ljudi FIFA podržali su ideju da bude održano zimi, a konačna odluka bi trebalo da bude donijeta u martu naredne godine. FIFA je objavila da će se SP najverovatnije održati u januaru i februaru ili u novembru i decembru s obzirom na to da su ljekari kazali da bi bilo rizično igrati između maja i septembra. Iz udruženja klubova i liga su saglasni da ne bi bio problem da Mundijal bude održan u maju i junu i da neće biti dovedeno u pitanje zdravlje igrača, navijača i ostalih učesnika. Katar se suočava i sa prijetnjama da će izgubiti domaćinstvo pošto je Teo Cvanciger, član Izvršnog komiteta FIFA, upozorio da ta zemlja mora da prihvati konkretne reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije