Fudbal

Platini: Srbija i Albanije nisu ratovale, zato su u grupi

Platini: Srbija i Albanije nisu ratovale, zato su u grupi
Platini: Srbija i Albanije nisu ratovale, zato su u grupi

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini izjavio je danas da Srbija i Albanija nikad nisu ratovale poput Jermenije i Azerbejdžana, i da zato nisu razdvojene na žrijebu kvalifikacija za prvenstvo Evrope.

"Po toj logici onda bi trebalo i da razdvajamo i Grčku i Makedoniju, koje takođe imaju političkih trzavica, a to ne radimo, već razgovaramo sa predsjednicima i premijerima koji su odgovorni za nacionalnu bezbjednost. Fudbal ne treba da razdvaja nego da spaja ljude, a najbolji primjer za to su srpski i albanski igrači iz Lacija", rekao je Platini za albanske medije i nastavio:

"Sigurno će biti kazni zbog onoga što se dogodilo u Beogradu. Taj incident je neoprostiv".

Prvi čovjek evropskog fudbala najavio je ozbiljnu borbu protiv rasizma.

"Ozbiljno radimo na tome da istjeramo rasizam sa stadiona. Ipak, živimo u teškom vremenu gdje su korupcija i rasizam dva najveća problema koja potresaju fudbal", poručio je Platini.

U međuvremenu, grčki grad Solun ponudio je da bude domaćin fudbalskog meča kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije, koji je prošle sedmice prekinut zbog incidenata izazvanih puštanjem drona sa zastavom takozvane velike Albanije. Gradonačelnik Soluna Janis Butaris rekao je da je od Gradskog vijeća zatražio da razmotri ovaj prijedlog, prenijele su agencije. On smatra da bi igranje utakmice na neutralnom terenu smanjilo tenzije između Srbije i Albanije.

Disciplinska komisija UEFA u četvrtak, 23. oktobra, donijeće odluku o registraciji utakmice, kao i o kaznama za saveze i pojedince.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije