Fudbal

Platini kandidat za lidera FIFA?

Platini kandidat za lidera FIFA?
Platini kandidat za lidera FIFA?

Izbori za lidera Svjetske fudbalske asocijacije planirani su za 26. februar, a potencijalni kandidati trebaju se prijaviti do 26. oktobra.

Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije, Mišel Platini, će tokom ove sedmice objaviti kandidaturu za predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije, piše francuski sportski list L'Equipe, a iste informacije prenijeli su izvori agencije AP.

Francuz navodno ima podršku najmanje četiri od ukupno šest svjetskih fudbalskih saveza: Evrope (UEFA), Južne Amerike (CONMEBOL), Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF) i Azije (AFC), što je gotovo 144 od 209 glasova.

Još treba dobiti podršku fudbalskih asocijacija Okeanije (OFC) i Afrike (CAF), koji su tradicionalno uz aktuelnog predsjednika FIFA-e Sepa Blatera, koji odlazi u "penziju" nakon isteka mandata.

Kako za AP navode dva zvaničnika upoznata s Platinijevim planovima, on se odlučio kandidovati za nasljednika Blatera.

Ukoliko pobijedi na izborima u februaru naredne godine, Platini će biti treći Francuz koji sjedi na čelu FIFA-e.

Pet od šest lidera kontinentalnog fudbala, uključujući Platinija, prošle sedmice je boravilo u ruskom Sankt Petesburgu, na sastanku FIFA-e i izvlačenju grupa za kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine, kojem je domaćin upravo Rusija.

Mogući rivali Platinija su dva bivša potpredsjednika FIFA-e iz Azije - jordanski princ Ali bin al-Husein, koji je na izborima 29. maja izgubio od Blatera 133:73, te južnokorejski političar Čung Mong-jun.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije