Fudbal

Pljušte međusobne optužbe između čelnika Slavije i Sarajeva

 Pljušte međusobne optužbe između čelnika Slavije i Sarajeva
Pljušte međusobne optužbe između čelnika Slavije i Sarajeva

Treće poluvrijeme derbi utakmice Slavije i Sarajeva međusobnim optužbama priredili su predsjednici klubova Zdravko Šavija i Edis Kusturica, a iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH najavili su sankcije zbog pojedinih izjava i tuče navijača koja je izazvala petnaestominutni prekid.

Prvi čovjek tima iz Istočnog Sarajeva optužio je goste sa "Koševa" za krađu. "Paljbu" je osuo po arbitrima predvođenim Ognjenom Valjićem.

"Svi su vidjeli jednu klasičnu otimačinu kakvu nismo vidjeli u zadnjih 20 godina. Udruženim snagama sudijska trojka, potpomognuta upravom Sarajeva, gledala je kako će oteti, i oteli su. Prvi gol su postigli iz čistog ofsajda, na 2:2 naš igrač ide sam, obara ga i ništa. Nema ni kartona. Što se tiče sudija, za sva vremena mogu da zaborave Lukavicu, zabranjen im je dolazak", poručio je Šavija i dodao:

"Ovo je sramota za N/FS BiH i pitam se da li se vrijedi truditi kad dođu sudije i sa svoja tri zvižduka odnesu sve. Ovo je sraman dan za bh. fudbal".

Upravo ovakva izjava Šaviju bi mogla koštati novčane kazne ili čak vremenske suspenzije. O tome će odlučiti Disciplinska komisija.

"Javni nastup predstavnika klubova biće predmet sjednice naredne sedmice. Ne bih prejudicirao o eventualnoj kazni, ali je kodeksom ponašanja zabranjeno komentarisanje suđenja", obrazložio je Goran Kosorić, potpredsjednik DK.

Prvi čovjek "sokolova" Upravi Sarajeva je spočitao i da ruši ugled svog kluba.

"Uprava Sarajeva na ovakav način kalja jedno svijetlo ime kluba koji je bio poznat širom Evrope. Na ovakav način postati prvak i s ovakvim sudijama, to je sramota. Na ovome se sigurno neće završiti", kazao je Šavija.

A da se neće završiti samo na verbalnim optužbama tvrdi i predsjednik "bordo" kluba Kusturica.

"Svoje tvrdnje i argumentaciju Šavija će morati dokazati na sjednici disciplinskih organa N/FS BiH i organa kojima ćemo mi podnijeti krivičnu prijavu. Angažovaćemo advokatski tim. Imaće priliku da u demokratskom, slobodnom i pravnom postupku dokaže sve što je izjavio", kazao je Kusturica.

Otišao je i korak dalje i kolegi poručio da će mu zabraniti ulazak na "Koševo".

"Nakon neutemeljenih izjava Šavija je ubuduće persona non grata na najvećem bh. stadionu. Neće mu biti omogućen ulazak kad bude igrala Slavija protiv Sarajeva", rekao je Kusturica, kojem je ista "zabrana" izrečena u Slaviji.

Inače, meč 25. kola završen je pobjedom Sarajeva (3:2). Obilježio ga je i prekid zbog tuče navijača, iako je organizovani dolazak gostujućih bio zabranjen. Pretpostavlja se da će zbog incidenta biti kažnjeni organizatori.

Osuda

Šavija je žestoko reagovao i po pitanju uvredljivog skandiranja od strane domaćih navijača, kao i tuče na tribinama.

"Ne odobravam bilo kakve uzvike i povike navijača koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i bilo koju naciju. Ovo treba da bude sportska arena i sportsko navijanje, a bolji neka pobijedi. Ne opravdavam nasilje, ali sve ono što se dešavalo na tribinama je takođe izazvano sudijskim odlukama", smatra Šavija.

Trojica povrijeđenih

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo saopštili su da su u sukobu navijača tjelesne povrede zadobila lica čiji su inicijali M.D., J.D. i E.P., svi iz Kantona Sarajevo.

"Oni su izjavili da su na utakmicu došli samoinicijativno, te da ih je tokom utakmice fizički napala grupa nepoznatih lica. Došli smo do saznanja da su mogući izvršioci navedenog događaja J.T., S.P., S.I., F.G. i Ž.M.", saopšteno je iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije