Fudbal

Po "glazuru" na formu i taktiku

Po "glazuru" na formu i taktiku
Po "glazuru" na formu i taktiku

Četiri gola u posljednjoj provjeri pred današnji odlazak na udarne pripreme u Antaliju šefu stručnog štaba Željezničara Edisu Mulaliću daju razlog za zadovoljstvo.

"Plavi" su na pomoćnom terenu stadiona "Grbavica" savladali niželigaša Žepče sa 4:1, čime su okončali prvi dio priprema u Sarajevu, odnosno Hercegovini, gdje su u ukupno pet mečeva postigli 12 pogodaka. U Turskoj ih u narednim danima čekaju ozbiljniji rivali, bolji uslovi i stavljanje "glazure" na formu i taktiku.

"Uslovi do sada kako vremenski, tako i po pitanju terena nisu bili idealni, ali težak teren mi ne stvara smetnju. U Antaliji ćemo imati puno bolje uslove, ali volio bih da i tamo bude barem slično kao kod nas jer bi se bolje navikli na naše terene", istakao je Mulalić i dodao:

"Ono što je za mene posebno bitno kada je u pitanju boravak u Turskoj su test utakmice. Sigurno ćemo imati kvalitetne protivnike i super nam je to prilika da vidimo kako se snalazimo u takvim situacijama. Do sada smo pokazali određeni napredak. Zadovoljan sam napadačima. Imamo Ivana Lendrića, Dejana Đermanovića i talentovanog Mujagića, koji ne zaostaje za ostatkom ekipe. Sad će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći sa jačim rivalima".

Nakon Žepča i prethodno Brotnja (4:0), Čapljine (0:1), Veleža (1:0) i Viteza (3:0), ekipa sa "Grbavice" u desetodnevnom boravku u Turskoj će odigrati protiv FC DAC 1904. Petoplasiranog slovačkog prvoligaša sa klupe predvodi bivši hrvatski reprezentativac Tomislav Marić. Zatim slijedi ogled sa Vendsjselom, članom Druge lige Danske, te ukrajinskim Mariupolom, takođe drugoligašem. Mulalić će u Antaliji raditi sa 21 fudbalerom i tri golmana.

Na istu destinaciju danas će otputovati i fudbaleri Širokog Brijega. Puleni Slavena Muse imaju ugovorene oglede sa Šahterom, Odenseom i Vislom. U Antaliju su sredinom prošle sedmice doputovali igrači Sarajeva, koji su sinoć odigrali i prvu test utakmicu protiv Maribora. Slovenci su ovosezonsko učešće u kvalifikacijama za Ligu prvaka okončali u drugom kolu, kada su izbačeni od narednog protivnika Sarajeva, kazahstanske Astane.

"Igramo protiv jakih ekipa koje imaju iskustvo nastupa u grupnim fazama evropskih takmičenja i to će nam pomoći da spremno dočekamo prvenstvo. Ne mogu reći da rezultat na pripremnim utakmicama nije bitan, ali nije najvažniji, tako da ćemo priliku dati svim igračima. Želimo se uvjeriti u mogućnosti svakog pojedinca bez obzira na godine i iskustvo", istakao je strateg Sarajeva Miodrag Ješić.

Obnova "Grbavice"

Osim "renoviranog tima", Željezničar će u nastavak sezone ući i sa djelimično obnovljenim stadionom. Do utakmice protiv Širokog Brijega 28. februara očekuje se da će biti završena sanacija mokrih čvorova na južnoj, zapadnoj i sjevernoj tribini, zatim postavljen krov na zapadnoj, te zamijenjene polomljene stolice na južnoj i sjevernoj. Biće obavljena i potpuna rekonstrukcija novinarskih loža, te kupljen novi LED displej, odnosno savremeni semafor. Vrijednost radova je 94.355,83 KM, a sredstva su većinom osigurana od navijačkih članarina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije