Fudbal

Počela nova sezona BHT Premijer lige BiH

Počela nova sezona BHT Premijer lige BiH
Foto: RTRS | Počela nova sezona BHT Premijer lige BiH

Fudbaleri Zrinjskog, Željezničara i Krupe pobjedama su otvorili novu sezonu u BHT Premijer ligi BiH. Istorijski bod u najelitnijem bh. takmičenju osvojila je Zvijezda 09, koja je remizirala u gostima kod ekipe Mladosti u Doboju kod Kaknja (0:0).

Igor Makitan iz Krupe strijelac je prvog ovosezonskog pogotka na premijerligaškim terenima. On je u 5. minuti počeo goleadu u Krupi na Vrbasu, gdje su domaći savladali ekipu Čelika rezultatom 3:1. Trijumf Krupljana u nastavku potvrdio je povratnik u redove prošlosezonskog finaliste Kupa BiH Elvir Koljić, koji je dva puta tresao mrežu Zeničana, za koje je strijalac bio Anel Dedić. Ovo je bio zvaničan debi za Branislava Krunića na mjestu trenera Banjalučana.

"Koljić je pokazao da mnogo znači našem timu te još jednom dokazao talenat i kvalitet, ali sam zadovoljan igrom svih fudbalera i ovo je pobjeda cijelog tima", poručio je Krunić. 

Aktuelni prvak BiH Zrinjski u odbranu titule krenuo je minimalnim trijumfom u gostima kod Slobode (1:0). Cijeli plijen "plemićima" donio je ponajbolji igrač Mostaraca posljednjih sezona Miloš Filipović. Njegov centaršut iz 30. minuta završio je iza leđa nespretnog Gorana Vukliša.
"Zadovoljan sam rezultatom, ali i igrom. Uspjeli smo ući u prvenstvo onako kako smo očekivali - pobjedom. Sada ćemo se u miru pripremati za utakmicu sa Valetom u kvalifikacijama za Ligu Evrope", naglasio je trener Mostaraca Ante Miše. 

Identičnim rezultatom okončan je duel u Gabeli između GOŠK-a i Željezničara (0:1). Važan trijumf gostima donio je rezervista Asim Zec, koji je mrežu domaćina zatresao u 75. minuti. 

"GOŠK je žilav protivnik, ali smo potpuno zasluženo pobijedili. Bili smo bolji, pogotovo u drugom dijelu. Sada imamo pet dana do Apolona, oni su apsolutni favoriti, to je klub koji ima budžet 10 miliona eura. Vjerujem u 'Grbavicu' i u naše momke, ovo je najbolja pozivnica za navijače", rekao je Slobodan Krčmarević, kojem je ovo bila takođe debitantska pobjeda na klupi "Želje" u Premijer ligi BiH.
Jedini susret bez pogodaka odigrali su Mladost i Zvijezda 09, a ovim rezultatom mogu biti zadovoljniji gosti koji su osvojili prvi bod u istoriji u ovom rangu takmičenja. 

Rezultati 1. kola:

  • Krupa - Čelik 3:1,
  • Gošk - Željezničar 0:1,
  • Sloboda - Zrinjski 0:1,
  • Mladost - Zvijezda 09 0:0.
  • Radnik - Sarajevo 2:1
  • Široki Brijeg - Tuzla Siti počinje u 20:30. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije