Fudbal

Počinje nokaut faza Evropskog prvenstva u Francuskoj: Utakmica istine za Hrvatsku

Počinje nokaut faza Evropskog prvenstva u Francuskoj: Utakmica istine za Hrvatsku
Počinje nokaut faza Evropskog prvenstva u Francuskoj: Utakmica istine za Hrvatsku

Utakmica istine, tako u Hrvatskoj doživljavaju duel nacionalnog tima s Portugalom u osmini finala Evropskog prvenstva, igra se u subotu (21 čas).

Utakmica istine, tako u Hrvatskoj doživljavaju duel nacionalnog tima s Portugalom u osmini finala Evropskog prvenstva, koji se igra u subotu (21 čas).

"Vatreni" imaju istorijsku šansu da se plasiraju u samu završnicu prvenstva Starog kontinenta, a na megdan će im izaći ekipa protiv koje su u tri međusobna meča isto toliko puta poraženi i imaju gol-razliku 0:6. Međutim, četa Anta Čačića igra sjajno u Francuskoj i apetiti su im porasli, posebno nakon osvajanja prvog mjesta u grupi i pobjede nad aktuelnim prvakom Španijom (2:1).

"U subotu neće biti favorita, odlučivaće sitnice. Puni smo optimizma i ako odigramo na dosadašnjem nivou biće dobro. Ova generacija će srušiti portugalski kompleks", rekao je Danijel Subašić, golman reprezentacije Hrvatske.

Subašić je kazao da Portugal u prve tri utakmice u grupi nije bio na pravom nivou, ali je naglasio da je riječ o jakoj ekipi.

"Posebno u napadu. Imaju jednog od najboljih fudbalera na svijetu, ali Portugal nije samo Kristijano Ronaldo", kazao je golman Monaka i dodao da je slaba tačka Portugala odbrana:

"Imaju malo problema u odbrani... Biće to zanimljiv okršaj, pun adrenalina. Možda je i bolje da igramo protiv Portugala, nego protiv neke male reprezentacije, koja bi se povukla i onda bismo se mučili da ih probijemo. Protiv Portugala ćemo moći da igramo."

Prva zvijezda Portugala je Kristijano Ronaldo, koji će ujedno biti i najveća prijetnja po gol Hrvatske. Sjajni napadač na ovom prvenstvu juri i rekord Mišela Platinija, legendarnog Francuza, koji je prvi na listi strijelaca na EP. Platini je stao na koti devet, dok Ronaldo ima samo jedan pogoda manje.

"Šanse u osmini finala su 50:50. Vidjeli smo najvažnije detalje iz njihove utakmice sa Španijom. Ne događa se svaki dan da pobijediš Španiju. Poštujemo Hrvatsku, ali znamo našu snagu, nećemo spustiti glavu, borićemo se za prolaz dalje", rekao je Ronaldo, čiji tim je do osmine finala došao s tri remija:

"Željeli smo da pobijedimo Mađarsku, nismo uspjeli, ali najvažnije je da smo se plasirali u osminu finala. Uspjeli smo. Bila je to luda utakmica, s puno napada, golova... Ja sam lično zadovoljan. Tri puta smo mislili da smo eliminisani, ali uspjeli smo da se vratimo."

Ronaldo je protiv Mađarske nastupio 17. put na evropskim prvenstvima i postao igrač sa najviše utakmica na kontinentalnom takmičenju. On je tako prestigao legendarne Edvina van der Sara i Lilijana Tirama.

Jedan od najzanimljivijih mečeva osmine finala svako će biti repriza finala iz 2012. godine Španija - Italija. Prije četiri godine slavila je "crvena furija" 4:0, a s obzirom na trenutnu formu sada će imati daleko teži zadatak. Meč se igra u nedjelju od 18 časova.

"Italija je jak i težak protivnik, to će biti odlična utakmica. Biće nam to korisna utakmica ukoliko želimo da napredujemo. Oni imaju odlične igrače i dobru odbranu koju poznajemo. Suprotno onome što ljudi govore, oni su poboljšali igru", izjavio je Andres Inijesta, vezista dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope.

Jedan od uslovno najslabijih parova osmine finala je duel Švajcarske i Poljske, koji se igra u subotu od 15 časova. Pred ovaj meč Adam Navalka, selektor Poljske, rekao je da ga ne brine to što je napadač i prva zvijezda tima Robert Levandovski i dalje bez postignutog gola na Evropskom prvenstvu.

"To što Levandovski nije postigao gol uopšte nije problem. On mnogo radi na terenu i ima uticaj na to kako igramo. Ulazi u šanse i samo je pitanje vremena kada će pogoditi. Mislim da će pogoditi već u narednom meču", jasan je Navalka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije