Fudbal

Poraz od "redsa" za samoubistvo

Poraz od "redsa"  za samoubistvo
Poraz od "redsa" za samoubistvo

Andrea Pirlo, fudbaler Juventusa, karijeru je pretočio u knjigu ("Mislim i zato igram"), u kojoj je otkrio dosad nepoznate detalje. Istakao je da je nakon poraza od Liverpula 2005. razmišljao o povlačenju iz fudbala i slikovito kazao da je svi igrači Milana trebalo da izvrše samoubistvo.

Sjajni italijanski plejmejker je posebno poglavlje posvetio potresnom porazu u finalu Lige šampiona od "redsa" u vrijeme dok je nosio dres Milana. "Rosoneri" su te nezaboravne večeri u Istanbulu 2005. izgubili "ušati pehar" uprkos vođstvu od 3:0 na poluvremenu. O tome kako su se Pirlo i većina tadašnjih igrača italijanskog kluba osjećali poslije te košmarne noći, svjedoče njegove riječi mnogo godina poslije i one vrlo jasno govore o strašnoj težini trenutka poslije nestvarnog poraza.

"Poslije toga sam ozbiljno razmišljao da prekinem s fudbalom, jer nakon Istanbula ništa više nije imalo smisla. To finale me potpuno savladalo. Kada je ta tortura od utakmice završena, otišli smo u svlačionicu i tamo sjedili i izgledali kao gomila idiota. Nismo mogli da pričamo, da se pomjeramo", napisao je Pirlo, koji sada hita ka novoj tituli prvaka Italije s Juventusom.

Pirlo je u knjizi istakao da se te večeri, u danima i nedjeljama poslije nije osjećao kao muškarac.

"Psihički su nas uništili. Već u toj početnoj fazi, odmah poslije meča, to je bilo očigledno. I samo se pogoršalo kasnije kako je vrijeme prolazilo. Insomnija, bijes, depresija, osjećaj ništavila... Izmislili smo novu bolest koja se prepoznaje po nekoliko simptoma i zove se 'istanbulski sindrom'. Nisam se poslije toga osjećao kao igrač i to je bilo dovoljno razarajuće. Što je još gore, nisam se osjećao ni kao muškarac", stoji u knjizi sjajnog veziste.

Pirlo je u nastavku više nego slikovito opisao osjećaj očaja koji je usljedio nakon što je Liverpul slavio boljim izvođenjem jedanaesteraca.

"Odjednom, fudbal je postao najmanje važan baš zbog toga što je zapravo najvažniji i to je veoma bolna kontradiktornost. Nisam smio da se pogledam u ogledalo, jer sam se bojao odraza. Jedino moguće rješenje u tom trenutku bilo je da završim karijeru, ali kakvo bi to tek nečasno povlačenje bilo. Zbog onoga što smo kao tim dopustili, trebalo je da se svi uhvatimo za ruke i izvršimo masovno samoubistvo skokom s mosta na Bosforu", zaključio je Pirlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije