Fudbal

Preminuo Slobodan Santrač, fudbalska legenda

Preminuo Slobodan Santrač, fudbalska legenda
Preminuo Slobodan Santrač, fudbalska legenda

Legendarni jugoslovenski fudbaler i trener Slobodan Santrač preminuo je u subotu u 70. godini od posljedica srčanog udara.

Santrač je ostavio veliki trag u fudbalu na ovim prostorima, a ostaće upamćen kao najbolji strijelac lige Jugoslavije sa 218 golova, kao i OFK Beograda, u kojem je započeo profesionalnu karijeru.

Pored za ’Romantičare’, branio je boje Grashopera, Partizana i Galenike iz Zemuna. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao osam utakmica i postigao jedan gol.

Bio je selektor Jugoslavije od 1994. do 1998. godine i to mu je bio prvi trenerski posao. Pod njegovim vođstvom, reprezentacija Jugoslavije je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine stigla do nokaut faze.

Potom je bio i selektor Saudijske Arabije i Makedonije, a vodio je i kineske klubove Šandong, Čangšu, Đingdao i Šanksi, koji mu je bio posljednji klub, a od 2011. godine je bio bez angažmana.

Santrač je rođen 1. jula 1946. u Koceljevi. Fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, gdje je na 46 utakmica postigao 56 golova. Zatim odlazi u Metalac iz Valjeva. U proljeće 1965. Prvi ugovor za OFK Beograd potpisao je 21. jula 1965. Kao član OFK Beograda Santrač je 26. maja 1966. osvojio trofej fudbalskog Kupa Jugoslavije, kada je u finalu pobijeđen zagrebački Dinamo sa 6:2.

U drugoj polovini sezone 1977/78. prešao je u Partizan sa kojim je osvojio titulu šampiona SFRJ i trofej pobjednika Srednjoevropskog kupa. Posljednji, 218. ligaški gol Santrač je postigao kao član zemunske Galenike 10. juna 1983. na utakmici protiv Budućnosti u Podgorici (1:1). U Galenici je i završio karijeru.

Pravo igranja u inostranstvu Santrač je stekao 1974. kada ga je OFK Beograd prodao ciriškom Grashoperu za 300. 000 švajcarskih franaka. Na 1.359 utakmica u svim kategorijama od pionira do prvog tima, Santrač postigao 1.301 pogodak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije