Fudbal

Prvo mjesto za Božić Murinju garantuje titulu

Prvo mjesto za Božić Murinju garantuje titulu
Prvo mjesto za Božić Murinju garantuje titulu

Žoze Murinjo jedan je od najboljih menadžera svijeta, a tome u prilog idu brojni trofeji. Po mnogo čemu se izdvaja od drugih, a zanimljivo je i to da uvijek osvaja titulu prvaka ukoliko njegov tim bude lider za Božić (25. decembar).

Čak osam puta njegova ekipa je bila prva za Božić i do sada je osvojio sedam titula, dok će osmu da "lovi" ove sezone sa Čelsijem. Po dva trofeja je osvojio sa Portom, Čelsijem i Interom, dok je jednu osvojio kao trener Real Madrida. Trenerskim poslom se bavi se od 2000. godine kada je na kratko trenirao Benfiku, a put ga je dalje odveo u Leiriju, i to su jedina dva tima sa kojima nije osvajao titule. Godine 2002. sjeo je na klupu Porta i od tada zna samo za uspjeh.

Najviše bodova u vrijeme praznika imao je u sezoni 2005/2006. kada je osvojio 46 bodova iz 17 kola i na kraju je titulu podigao sa osam bodova viša u odnosu na prvog pratioca. Ove godine je osvojio četiri boda manje i po svemu sudeći sa dva kluba iz Mančestera - Sitijem i Junajtedom - boriće se za trofej.

Kada je u pitanju istorijat Premijer lige, Portugalac je na drugom mjestu liste trenera koji su titule osvajali nakon što su bili prvi za Božić. Prvi je naravno legendarni ser Aleks Ferguson, koji je sa Junajtedom pet puta podizao pehar. Još su samo tri menadžera odbranila prvo mjesta od Božića do kraja sezone. To su Karlo Anćeloti sa Čelsijem (sezona 2009/2010), Keni Dalgliš sa Blekburnom (1994/1995) i Roberto Manćini sa Sitijem (2011/2012). Prvo mjesto na drugoj strani ove priče drži Liverpul kao tim sa najviše izgubljenih titula i pored liderske pozicije za Božić. "Redsima" je to pošlo za rukom tri puta. Najveći pad nakon Božića imala je Aston Vila, koja je u sezoni 1998/1999. bila prva za vrijeme praznika, a takmičenje je završila na šestom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije