Fudbal

Putin: SAD žele da Rusiji oduzme organizaciju SP 2018.

Putin: SAD žele da Rusiji oduzme organizaciju SP 2018.
Putin: SAD žele da Rusiji oduzme organizaciju SP 2018.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) umiješane u poslove FIFA u pokušaju da njegovoj zemlji oduzmu organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Putin je u četvrtak tokom gostovanja na televiziji kazao da je čudno što je istraga u FIFA pokrenuta nakon zahtjeva američkih zvaničnika, zbog nečega što, kako kaže, ipak ne uključuje američke državljane i nije se desilo u SAD-u.

U odvojenoj istrazi švajcarski tužioci istražuju dodjelu organizacije Svjetskog prvenstva 2018. Rusiji, kao i SP-a 2022. Kataru.

Putin je istakao da su hapšenja sedmorice službenika FIFA u Cirihu u srijedu "još jedan pokušaj da ugroze ponovni izbor Jozefa Sepa Blatera za predsjednika FIFA".

Ruski predsjednik je kazao da je svjestan velikog pritiska na Blatera zbog podrške Rusiji za organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) se priprema za Kongres na kojem će biti izabran predsjednik. Pripreme za izbor čelnika FIFA, ipak, protiču u znaku istrage o korupciji koja se provodi protiv njenih članova, nakon hapšenja sedmorice rukovodilaca FIFA u Cirihu.

Novi predsjednik će biti poznat nakon izbora koji će se održati sutra u Cirihu na 65. Kongresu FIFA.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kraljevine Holandije (KNVB) Mihael van Prag i bivši portugalski fudbaler Luis Figo ranije su odustali od kandidature.

U trci su ostali Jozef Sep Blater (79), koji 17 godina vodi ovu organizaciju, i jordanski princ Ali bin Al Husein, aktuelni potpredsjednik FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije