Fudbal

Real opet za istoriju

Real opet za istoriju
Real opet za istoriju

Sjajnu sezonu fudbaleri Real Madrida imaju priliku da u subotu krunišu još jednim trofejom i to onim na klupskom Svjetskom prvenstvu, pošto će u finalu odmjeriti snage sa San Lorencom (20.30).

"Kraljevski klub" je veliki favorit u ovom meču i dovoljno je reći da se četa Karla Anćelotija nalazi u seriji od 21 uzastopne pobjede i blizu je rušenja svjetskog rekorda koji drži Koritiba. Brazilski tim ima 24 pobjede u nizu i to je zvanični Ginisov rekord, dok su pojedini mediji objavili da Ajaks ima duži niz pobjeda i to čak 26. Bilo kako bilo, Real će u meču s prvakom Južne Amerike imati priliku da bude korak bliži svjetskom rekordu.

Real ruši sve pred sobom. Od 13. septembra, kada je poražen u gradskom derbiju od Atletiko Madrida, "kraljevski klub" zna samo za pobjede u svakom takmičenju u kojem se pojavi i već tri mjeseca traje trijumfalna serija Anćelotijevog tima. Kristijano Ronaldo i društvo su u ovom pohodu prvo oborili klupski rekord, koji je bio 16 uzastopnih pobjeda, a zatim i rekord španskih klubova koji je bio u vlasništvu Barselone i iznosio je 18 pobjeda u nizu. Sada je već postalo jasno da će Real teško prekinuti ovu seriju, ali kako se približavaju novom rekordu tako pritisak na igrače raste. Uspjeh Koritibe je nadohvat ruke, ali treba istaći da je brazilski tim do toga došao u znatno slabijoj konkurenciji. Oni su 17 pobjeda vezali u Paranense prvenstvu, koji je uvertira za pravi šampionat Brazila i tome su dodali sedam trijumfa u Kupu Brazila.

Iako Ginisova knjiga prikazuje jedno, fudbalski almanasi kažu drugačije. Najduži trijumfalni niz drži Ajaks, koji je predvođen Johanom Krojfom, Johanom Neskensom, Džonijem Repom... nanizao 26 pobjeda, piše "Daily Mail". U taj niz ulazi 19 pobjeda u holandskom šampionatu, četiri u tadašnjem Kupu evropskih šampiona i tri u Kupu Holandije.

Ukoliko savlada San Lorenco, Real će doći do cifre od 22 i tako staviti tačku na fantastičnu 2014. godinu. To će ujedno biti uvertira za istorijski januar u 2015. godini u kojem će ekipa iz Madrida moći da postavi novi cilj za sve fudbalske klubove. Da bi prestigli Koritibu, osim San Lorenca, moraju da savladaju Valensiju u Primeri na "Mestalji", zatim Atletiko Madrid u osmini finala Kupa kralja i na kraju Espanjol ponovo u prvenstvu Španije. A da bi prestigli Ajaks biće im potrebne tri pobjede više i to u duelima protiv Atletika u revanš meču Kupa kralja i protiv Hetafea i Kordobe u Primeri. U subotu veče Real će imati priliku da nastavi da piše istoriju modernog fudbala.

 

Raspored subota

Finale:

Real Madrid - San Lorenco (20.30)

Treće mjesto:

Kruz Azul - Ouklend Siti (17.30)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije