Fudbal

Robert Zrilić: Vratili smo oko 700.000 KM duga

Robert Zrilić: Vratili smo oko 700.000 KM duga
Robert Zrilić: Vratili smo oko 700.000 KM duga

U dosadašnjem toku mandata riješili smo između 650.000 i 700.000 KM dugovanja prema raznim potražiocima, a tu se prije svega misli na bivše igrače i trenere, rekao je Robert Zrilić, direktor Fudbalskog kluba Borac.

Aktuelna uprava Banjalučana, predvođena predsjedinikom Draškom Ilićem, na čelo kluba došla je 31. marta 2014. godine i od tada je učinila koliko može da riješi velike finansijske probleme koji već godinama dave velikana iz Platonove. I pored svega, situacija u klubu i dalje nije bajkovita, a problem je i to što u zimskom prelaznom roku nije napravljen nijedan transfer.

"Iako je bilo interesovanja za naše igrače, nijedna zvanična ponuda nije stigla na adresu kluba. Situacija je teška, jer imamo dosta obaveza i u narednom periodu. Od grada Banjaluka dobili smo dio sredstava koja nam sljeduju i hvala im na tome. Grad nam je omogućio i da odemo na pripreme u Hrvatsku", izjavio je Zrilić.

NN: Koliki dug koči dobijanje evropske licence i koliko ste dosad uspjeli da izmirite?

ZRILIĆ: Teško je reći koliko nam nedostaje za licencu, to nam je još u magli i više ćemo znati nakon dolaska revizora kojeg je odredio N/FS BiH. Ono što nam je prioritet u naredna dva-tri mjerseca je da isplatimo još između 220.000 i 250.000 KM isto bivšim igračima i trenerima. To su sve dugovi iz prethodnog perioda i moramo da isplatimo Mladenu Žižoviću 32.000 KM, Borisu Raspudiću 27.500 KM, Miši Vukelji 30.000 KM... To je trenutno mač koji nam stoji nad glavom. Dio novca smo nekim ljudima isplatili i dosta potražilaca razumije tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Do sada smo uspjeli da vratimo između 650.000 i 700.000 KM.

NN: Dugovi su ti koji sprečavaju dalji razvoj kluba?

ZRILIĆ: Upravo tako. Zbog toga što moramo da vraćamo dugove, ne možemo da investiramo u klub. Ne možemo da dovedemo zvučno fudbalsko ime jer ne možemo da podijelimo plate.

NN: Da li ste pronašli model za rješenje dugova, ima li na vidiku novih sponzora?

ZRILIĆ: Razgovaramo i tražimo nove sponzore, ali je situacija veoma teška. Obnovili smo ugovore sa postojećim sponzorima, ali dok se ne obavi neki veliki i bitan transfer, sve je to na tankom ledu. Moram da istaknem da je firma "Eko euro" bila uz nas kad nam je bilo najteže i pomogli su nam pozajmicom od malo više od 350.000 KM.

NN: Kada se sve sabere, glavni izvor prihoda u budućnosti bi trebalo da bude prodaja igrača, a put ka tome su i dobre partije na međunarodnoj sceni?

ZRILIĆ: Da, imamo priliku da izađemo na međunarodnu scenu, ali mnogo kockica mora da se poklopi. Moramo da riješimo dugove za licencu, ali da i na terenu izborimo pravo na izlazak u Evropu. Osim kroz prvenstvo, put ćemo tražiti i kroz Kup BiH, gdje nas možda čeka i malo lakši zadatak. Dosta smo i podmladili ekipu i u "vatru smo bacili" nekoliko igrača iz omladinskog pogona koji bi mogli da donesu prihod klubu. Ali sigurno da je izlazak na međunarodnu scenu najbolja reklama za ovu mladu ekipu. "Zlatna koka" u našoj ekipi trenutno je Aleksandar Subić, koji je igrao sjajno u prvom dijelu sezone, a dobre partije pruža i u dresu mlade reprezentacije BiH. On ima veliki potencijal, a vidjećemo da li će to njemu biti otežavajuća okolnost.

NN: Kakva su očekivanja u nastavku sezone s obizrom na to da se veliki broj derbija igra u gostima?

ZRILIĆ: Cilj nam je da osvojimo što više bodova kod kuće, ali i da se ne predamo lako u gostima. Tačno je da većinu derbija igramo u gostima, a to koliko otežava toliko i olakšava situaciju. U te utakmice ćemo moći da uđemo rasterećeni sa namjerom da napravimo što bolje rezultate. Cilj nam je da prvenstvo završimo u gornjem dijelu tabele.

NN: Koliko je novca potrebno klubu da prvenstvo privede kraju?

ZRILIĆ: Treba nam oko 400.000 KM, a za cijelu godinu je za normalno funkcionisanje kluba potrebno između 950.000 i 1.000.000 KM. Prošle godine smo na raspolaganju imali 1.750.000 KM, ali je od toga 750.000 otišlo na izmirivanje dugova.

Prvak

NN: Koga vidite kao prvaka BiH?

ZRILIĆ: Vodiće se velika borba do samog kraja između Širokog Brijega i Sarajeva. Blagu prednost u ovoj borbi bih dao Sarajevu, ali sigurno da ih ne očekuje lagan zadatak i neće se prošetati do titule.

Kvalitet

NN: Kako Vam se čini trenutni kvalitet BH Telecom Premijer lige BiH?

ZRILIĆ: U posljednje vrijeme se dešavaju mnoge pozitivne stvari. Pogledajte priču u Sarajevu, gdje je došao strani investitor, potpisali su ugovor sa renomiranim sponzorom. Široki Brijeg je već godinama konstantan u vrhu. Željezničar je dosta podmladio ekipu iz svog omladinskog pogona. I mi smo se okrenuli mladosti i iz svojih redova moramo da izvlačimo korist.

Sporovi

NN: Pozitivna stvar u posljednje vrijeme je i to da Borac dobija sporove kada su u pitanju dugovanja?

ZRILIĆ: Upravo tako. Između ostalog, dobili smo spor protiv bivšeg sportskog direktora Branislava Krunića, kojem smo, navodno, bili dužni 56.000 KM, sjećamo se da nam je FIFA vratila oduzeta tri boda zbog neisplaćenog duga Perici Stančeskom. Trenutno smo u procesu protiv Sevilje i tražimo novac na ime kompenzacije za treninge Miroslava Stevanovića. Odluka bi trebalo da bude poznata u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije