Fudbal

"Rosoneri" vjeruju reprezentativcima

"Rosoneri" vjeruju reprezentativcima
"Rosoneri" vjeruju reprezentativcima

Prema rezultatima Međunarodnog centra za sportska istraživanja (CIES), italijanski Milan je najbolja ekipa od klubova najačih pet liga po minutaži koju imaju sadašnji i bivši reprezentativci.

"Rosoneri" imaju sezonu za zaborav i s obzirom na to da su tek osmi na tabeli Serije A teško da će izboriti izlazak na međunarodnu scenu. Ali, da se i pored loših rezultata i dalje radi o jednom od najboljih klubova u Evropi, govori to da su čak 99,4 odsto minuta ove sezone odigrali fudbaleri koji su igrali ili igraju za nacionalni tim neke zemlje. Istina, neki od tih igrača sve rjeđe dobijaju pozive u reprezentacije, ali to i dalje za CIES ne mijenja činjenicu da je Milan najbolji.

Pored "rosonera" top pet evropskih klubova s najvećim odstotkom minutaže seniorskih reprezentativaca čine Čelsi s 98,2 odsto, Borusija Dortmund s 98,1 odsto, Bajern s 96,2 odsto i Juventus koji ima 95,8 odsto igrača iz nacionalnog tima neke zemlje.

Sasvim je razumljivo da se u vrhu nalaze samo najjače ekipe koje imaju mogućnost da izdvoje velike količine novca za najbolje igrače koji i imaju najveću minutažu. Tako se od petog pa do 10. mjesta redom nalaze Real Madrid (95,5 odsto), PSŽ (95,3), Roma (95,1), Mančester Siti (93,8) i Barselona (93,6).

Treba istaći da samo dva kluba iz pet najjačih liga imaju igrače s minutažom ispod 10 odsto, da igraju ili su igrali za nacionalne timove. Radi se o njemačkom Paderbornu koji ima 4,4 odsto i španskom Eibaru čiji je odstotak sedam. Ispod 20 odsto su Kordoba (10,6), Hetafe (12,3), Ćezena (13,6), Lens (16), Barnli (16,2), Almerija (17,4) i Kaen (19,9).

Kada se ukupno gleda ovih pet najjačih liga, bez konkurencije je najbolja engleska Premijer liga u kojoj su 75,8 odsto minuta odigrali reprezentativci. Ovako visokom odstotku mogu da zahvale i pravilu vezanom za dobijanje radne dozvole koje je vezano za igranje u nacionalnom timu. Ovom u prilog ide i podatak da je Barnli jedini klub koji u svojim redovima ima manje od 50 odsto minuta na kontu reprezentativaca. (Goal.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije