Fudbal

Rudar izvukao deblji kraj

Rudar izvukao deblji kraj
Rudar izvukao deblji kraj

Fudbaleri Borca savladali su Rudar Prijedor s 3:0 u 26. kolu BHT Premijer lige BiH i tako prekinuli niz bez pogotka na domaćem terenu, koji je trajao čak 491 minut. Sa druge strane, "rudari" su nastavili s lošim rezultatima i čak 486 minuta nisu zatresli mrežu protivnika.

Junak pobjede "crveno-plavih" u 26. kolu BH Telecom Premijer lige BiH bio je Haris Handžić, koji je postigao sva tri gola i to u 5, 19. i 77. minutu. Osim Handžića susret je obilježilo i skandiranje navijača domaćih protiv Uprave kluba, koji u vikali: "Uprava napolje". Popularni "Lešinari" su na istočnoj tribini postavili transparent kojim su poslali jasnu poruku o radu čelnika kluba:

"Licenca za Evropu, pomoćni tereni, obezbijeđenje finansije = 0. Šta vi radite ovdje???"

Vinko Marinović, trener domaćih, bio je zadovoljan prvom pobjedom na Gradskom stadionu na koju Borac čeka još od 30. oktobra 2013.

"Uspjeli smo da pobijedimo kod kuće nakon dugo vremena. Bili smo pod velikim pritiskom i momci su pružili dobru partiju. Dominirali smo većim dijelom meča i negdje je moralo da nam se otvori", rekao je Marinović.

Darko Nestorović, trener Rudar Prijedora, će u posljednja četiri kola imati težak zadatak da sa timom iz grada na Sani sačuva premijerligaški status. Tim iz Prijedora je trenutno 15. sa 21 osvojenim bodom i četiri iza Slavije i Travnika koji su u sigurnoj zoni.

"Pobijedio nas je jedan igrač. Napravili smo tri greške i poklonili tri gola domaćinu. Šta je tu je, moramo da idemo dalje i da u drugim susretima tražimo bodove. Siguran sam da se do posljednjeg kola neće znati prvak, ali ni druga ekipa koja će uz Leotar napustiti Premijer ligu", izjavio je Nestorović.

Bh. šampionat ulazi u "foto-finiš", a glavni akteri su Zrinjski i Željezničar, čiju eventualnu grešku u preostala četiri kola vrebaju Široki Brijeg i Sarajevo.

Vodeći Mostarci nisu dozvolili iznenađenje u Trebinju. Iako ne previše uvjerljiva, pobjeda od 2:0 protiv već otpisanog Leotara bila je dovoljna za nova i vrijedna tri boda. Zasluge za približavanje trećoj šampionskoj tituli najviše pripadaju strijelcima Ivanu Crnovu i Marku Basari.

"Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice, odigrali ozbiljno, nismo potcijenili protivnika od prvog do zadnjeg minuta i nije bilo problema. Do kraja prvenstva odlučujemo sami o svojoj sudbini i ako budemo pravi, nemamo razloga da se obaziremo na konkurente", rekao je Crnov, koji je golmana Trebinjaca matirao šutom iz kornera.

Ipak, trijumf prvog pratioca Željezničara u malom gradskom derbiju protiv Olimpica (4:1) ostala je ista meta i isto odstojanje. Susret na "Otoci" nije najbolje počeo za branioce nalova. Domaćini su odlično počeli pogotkom Asima Zeca za vodstvo u 8. minutu. U 32. Srđan Stanić izjednačava na 1:1, a uspješan nastavak tradicije protiv gradskog rivala "plavi" su potvrdili u drugom poluvremenu golovima Nermina Zolotića u 50, Armina Hodžić u 69. i Damira Sadikovića u 76. minutu.

"Vodeći gol Olimpica uspaničio je moje igrače, jer je protivnik poveo nakon naše dvije odlične neiskorištene prilike. Ipak, pokazali smo karakter, vratili smo se brzo, izjednačili, a ono što smo uradili u drugom poluvremenu zaslužuje samo čestitke i pohvale. Nastavljamo trku za treći uzastopni trofej", kazao je Dino Đurbuzović, šef stručnog štaba Željezničara.

Dosta teže od očekivanog priključak za vodećim dvojcem izborio je Široki Brijeg protiv Slavije. Minimalnu pobjedu u 60. minutu donio je Ivica Džidić.

"Veoma teško smo došli do važna tri boda. U prvom poluvremenu nismo iskoristili neke prilike, uvukla se nervoza, ali na kraju smo slavili i to je najvažnije, jer smo ostali na smao tri boda zaostatka. Nećemo odustati do samoga kraja, nastojaćemo pobjeđivati i vidjećemo za što će to biti dovoljno", rekao je Slaven Musa, strateg Širokog Brijega, ekipe koja u srijedu na "Pecari" u revanšu polufinala Kupa BiH želi nadoknaditi 0:2 protiv Čelika.

Sarajevo je nakon bure sa izborom novog trenera u petak naveče slavilo sa uvjerljivih 3:0 protiv Zvijezde iz Gradačca. Ekipu je do prve pobjede nakon četiri vezana remija sa klupe vodio dosadašnji pomoćni trener Dženan Uščuplić.

U narednom 27. kolu sastaju se: Široki Brijeg - Borac, Slavija - Leotar, Zrinjski - Čelik, Radnik - Olimpic, Željezničar - Mladost, Vitez - Velež, Travnik - Sarajevo, Zvijezda - Rudar.

Rezultati 26. kola: Velež - Travnik 1:0, Olimpic - Željezničar 1:4, Čelik - Radnik 2:0, Leotar - Zrinjski 0:2, Široki Brijeg - Slavija 1:0, Borac - Rudar 3:0. Juče: Mladost - Vitez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije