Fudbal

Runi se oprostio od dresa Engleske

Runi se oprostio od dresa Engleske
Foto: Tanjug/AP | Runi se oprostio od dresa Engleske

Vejn Runi sinoć se oprostio od dresa reprezentacije Engleske, a nakon prijateljske utakmice sa Sjedinjenim Američkim Državama kazao je kako vjeruje da će Hari Kejn oboriti njegov rekord i postati najbolji strijelac nacije.

Runi se u 33. godini vratio u dres sa državnim grbom i upisao 120. nastup u trijumfu protiv Amerikanaca na Wembleyju rezultatom 3:0. Napadač DC Junajteda za Englesku je postigao 53 gola, što je u ovom trenutku 34 više od Kejna, koji je osam godina mlađi.

Nekadašnji napadač Evertona i Mančester junajteda za Englesku je debitovao kao 17-godišnjak 2003. godine protiv Australije, a od reprezentacije se oprostio 2017. No, Fudbalski savez Engleske (FA) je u utakmici igranoj u četvrtak vidio priliku da Runiju oda priznanje za rekord po broju golova u državnom timu.

Upravo su Kejn i Greg Klark, predsjednik FA, prije utakmice sa SAD-om uručili priznanje Runiju.

"Gledam naprijed i radujem se što ću mu dodijeliti priznanje. Pitao sam Harryja da mi uruči priznanje, jer vjerujem da će oboriti moj rekord. Bilo je sjajno biti opet pred navijačima i ovo je bilo posebno i za mene i za moju porodicu", kazao je Runi za britanske medije.

Runi je najsvjetlije trenutke karijere imao u dresu Mančester junajteda za koji je odigrao 559 takmičarskih utakmica i postigao 253 gola, čime je prestigao legendarnog Bobija Čarltona (249 golova) i postao najbolji klupski strijelac svih vremena. S "crvenim đavolima" je osvojio čak 16 trofeja, među kojima se izdvaja pet pehara Premier lige Engleske i po jedan Lige šampiona i Svjetskog klupskog prvenstva. U dva navrata je nastupao za Everton na početku karijere i pred odlazak u SAD.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije