Fudbal

Rusi razbili Češku, Džagoev briljirao

Rusi razbili Češku, Džagoev briljirao
Rusi razbili Češku, Džagoev briljirao

Reprezentacija Rusije potvrdila je pretpostavke da bi mogla da iznenadi na EP, dominantnom predstavom i ubjedljivom pobjedom nad Češkom 4:1 na startu prvenstva.

Rusi su već u prvih 25 minuta razbili rivala, a briljantna saradnja Zenitovog tria Aršavin-Širokov-Keržakov omogućila je Džagoevu i Širokovu da pogode za 2:0.

Česi su se reorganizovali i u 52. minutu golom Pilara vratili se u igru. Uslijedilo je nadigravanje u narednih pola sata, a onda su Rusi "bombama" Džagoeva i Pavljučenka u tri minuta srušili Čehe.

Remi Poljske i Grčke u prvom meču promovisao je Ruse u lidere grupe A poslije utakmica prvog kola. U subotu su na programu dueli u grupi B, a sastaju se Holandija - Danska (18.00h), i u prvom velikom derbiju Njemačka - Portugal (20.45h).

Za razliku od premijerne utakmice, duel Rusije i Češke je u prvih 15 minuta donio dosadan i nezanimljiv fudbal. Ekipe su očigledno svjesne da će svaki bod biti važan, pa nisu željele da srljaju već u prvom meču.

Međutim, od 13. minuta Rusi kreću ozbiljnije naprijed, i odmah stužu do šanse. Aršavin i Širokov su nadigrali odbranu Češke na lijevoj strani, lopta je stigla do Keržakova koji je šutirao pored gola.

Ipak, već u sljedećem napadu Rusija stiže do vođstva. Nakon centaršuta Zirjanova sa lijeve strane, Keržakov glavom pogađa stativu, a lopta pored četvorice Čeha stigla do Alana Džagoeva koji poluvolejom loptu zakucava u mrežu.

Česi odmah kreću ofanzivnije, što otvara prostor za kontru Rusa. Lopta stiže na lijevu stranu do Keržakova koji kreće unutra i pronalazi usamljenog Džagoeva na drugoj strani, igrač CSKA ulazi u kazneni i šutira iz prve, ali loptu šalje pored stative i propada sjajna šansa za "zbornaju".

Rusi nisu propustili sljedeću kontru pa su poveli 2:0 u 24. minutu. Aršavin, Keržakov i Širokov su "razrijedili" odbranu Češke, a kombinacija iz Zenita je ponovo proradila pa je poslije sjajnog pasa Aršavina, Keržakov propustio loptu, a Širokov je potkopao i prebacio golmana rivala.

I dok su se Česi u napadu mučili da pronađu put lopti do Baroša ka golu Malafejeva, pomenutio trougao Advokatovog napada je nastavio da muči odbranu. Ponovo je prošla akcija po lijevoj strani, lopta je u sredini opet stigla do Keržakova, ali najbolji strijelac ruske Premijer lige je šalje preko gola.

Rusija u nastavku smiruje tempo igre i lagano privodi poluvrijeme kraju, a u sličnom tempu nastavlja i u drugom. Nakon što su Rusi nekoliko minuta kružili oko kaznenog prostora Češke, uslijedio je odgovor reorganizovanog rivala.

Konačno su Česi duže imali loptu u posjedu i strpljivo osvajali prostor, da bi odjednom Plašil video prazan prostor ispred Pilara koji je izbjegao ofsajd zamku, zaobišao Malafejeva i smanjio na 2:1.

Usljedila je žestoka borba, Rusi su stegli odbranu i zaustavili nalet Čeha, a sami se uzdali u individualne akcije Aršavina i Džagoeva. Poslije jednog pasa strijelca prvog gola Keržakov je stigao do treće gol šanse, ali je i treći put putirao pored gola.

 

Uskoro je stigao i umor igrače dva tima, pa je polovinom drugog djela tempo značajno opao. Odmah su reagovali i selektori, Pavljučenko je zamijenio indisponiranog Keržakova u napadu Rusije, dok je vezni red Češke osvježen ulaskom Petržele umjesto Jiračeka.

U tom periodu uspavena igre, Rusi su povezali igru, sjajno kombinovali u sredini i lako stizali u kazneni prostor, da bi 12 minuta prije kraja riješili meč.

Odigrali su Rusi sjajno od noge do noge, lopta je stigla do Džagoeva koji je uletio u kazneni i loptu ponovo zakucao za svoj drugi gol na meču i vođstvo Rusije 3:1. Samo tri minute kasnije Pavljučenko je sam razbio odbranu Češke, i snažnim udarcem sa 15 metara potvrdio pobjedu "zbornaje".

Ubjedljivom pobjedom Rusi su potvrdili status favorita u grupi A, a u sljedećem meču igraju protiv domaćina Poljske. Česi će utisak pokušati da poprave protiv reprezentacije Grčke.

 

Grupa A, 1. kolo:

Rusija – Češka 4:1 (2:0)

Džagoev 13, 79, Širokov 24, Pavljučenko 82 - Pilar 52

 

Rusija (4-3-2-1): Malafejev – Žirkov, Ignaševič, Berezucki, Anjukov – Zirjanov, Denisov, Širokov – Aršavin, Džagoev (Kokorin 84') – Keržakov (Pavljučenko 73')

 

Češka (4-2-3-1): Čeh – Kadlec, Sivok, Hubnik, Gabre Selasie – Jiraček (Petržela 75'), Plašil – Ražek (Hubšman 46'), Pilar, Rosicki – Baroš (Lafata 85')

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije