Fudbal

Sa generalom po vizu za Francusku

Sa generalom po vizu za Francusku
Sa generalom po vizu za Francusku

Srbija ima dobar tim i zajednički cilj je da se fokusiramo na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, rekao je Dik Advokat, koji je imenovan za novog selektora "orlova".

Holanđanin će zamijeniti vršioca dužnosti selektora Ljubinka Drulovića i navodno će potpisati ugovor na dvije godine sa Fudbalskim savezom Srbije. Advokat će preuzeti "orlove" zvanično 1. avgusta i predvodiće ih do završetka Evropskog prvenstva, koje se 2016. godine igra u Francuskoj.

"Ljudi iz srpske federacije preuzeli su inicijativu i razgovarali smo o mogućnosti da preuzmem njihovu reprezentaciju. Nisu nastupali na EP 2012, kao ni na Mundijalu ove godine, pa je velika želja da izborimo plasman u Francuskoj", izjavio je Advokat, koji je zatim dodao:

"Mislim da imamo dobre šanse budući da će na EP učestvovati 24 umjesto 16 selekcija. Dogovoreno je da Srbiju vodim do kraja tog takmičenja, ali nije isključeno da saradnja bude ranije okončana ukoliko ne ispunimo cilj, a to je plasman u Francusku".

Iskusni Holanđanin, kojeg zbog niskog rasta i autoritativnog ponašanja zovu Mali General, objasnio je da je zadovoljan što će ponovo sjediti na klupi jednog nacionalnog tima, iako je bilo pregovora o klupskom angažmanu.

"Ispunio sam jednu od želja i ponovo ću raditi kao selektor. Nisam želio da radim u klubu. Bilo je kontakata sa Južnoafrikancima, ali do toga nije došlo i to je sada daleko iza mene", jasan je Advokat.

Dolazak prekaljenog stručnjaka na klupu "orlova" potvrdio je i Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

"Postigli smo dogovor s Advokatom posle pregovora. Ugovor još nije potpisan, a očekujem da ćemo u naredna tri-četiri dana obaviti proceduru za imenovanje novog selektora", izjavio je Karadžić, koji nije mogao da kaže šta će biti sa Drulovićem:

"Drulović je član naše organizacije. Ako se sve ovo završi i ispuni, kao što očekujemo, sešćemo i razgovarati narednih dana s njim o njegovom statusu".

Advokat je u karijeri predvodio mnoge selekcije. Bio je selektor Holandije, Južne Koreje, UAE, Belgije i Rusije. Bio je trener i velikog broja klubova poput PSV-a, Glazgov Rendžersa, a najveći uspjeh doživio je sa Zenitom sa kojim je osvojio Kup UEFA i UEFA Super kup, nakon čega je i imenovan za počasnog građanina Sankt Peterburga.

Srbija će u kvalifikacijama za EP igrati u Grupi I zajedno sa Portugalom, Danskom, Jermenijom i Albanijom, a prvi meč će igrati u Jerevanu 11. oktobra. Ovo nije prvi stranac na klupi Srbije pošto je nacionalni tim bez mnogo uspjeha predvodio Havijer Klemente.

Nastasić će u Arsenal

Srpski fudbalski reprezentativac Matija Nastasić mogao bi da se preseli iz Mančester Sitija u Arsenal, prenose engleski mediji. Prema navodima "Daily Maila", menadžer londonskog kluba Arsen Venger spreman je da za transfer Nastasića izdvoji 16 miliona funti. Mladi srpski štoper propustio je veći dio prethodne sezone zbog povrede, a za njegove usluge ovog ljeta interesovali su se Juventus i Roma. On je karijeru počeo u Partizanu, a potom je bio član Fiorentine. Za reprezentaciju Srbije odigrao je 13 utakmica.

Sukob s igračima  

Dik Advokat je često u prošlosti bio u sukobu sa medijima zbog izbora igrača. Kritikovan je i da ne želi da uvrsti nove igrače u tim, kao i da njegove ekipe igraju previše defanzivno. Nekadašnji napadač Rusije Dmitri Bulikin optužio je Advokata da od reprezentacije te zemlje pravi svoj privatni tim jer ga nije pozvao na Evropsko prvenstvo 2012. iako je bio najbolji strijelac holandske lige sa 21 golom. Čak i njegovi igrači su ga kritikovali, pa se tako Roman Pavljučenko žalio da Advokat ima "svoje" igrače koje forsira u prvom timu. Advokat je tvrdio da ga ne zanima kakvu sliku stvara u javnosti i da ga samo zanimaju rezultati koje pravi.

Kosa poklon navijača  

Kada je 1998. vodio Glazgov Rendžers bio je ljubimac domaćih navijača koji su ga toliko zavoljeli da su mu sakupili novac za transplantaciju kose, a u njegovu čast na finalu Kupa protiv Aberdina svi do jednog su obukli narandžaste majice holandske reprezentacije. Zanimljivo, prezime Advokat na holandskom je glavna asocijacija na alkoholno piće poznatije kao konjak od jaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije