Fudbal

Safet Sušić: Želim da ostanem

Safet Sušić: Želim da ostanem
Safet Sušić: Želim da ostanem

Postoji želja i mogućnost da ostanem selektor reprezentacije BiH i u trećem mandatu, ali konačnu odluku još nisam donio, rekao je u razgovoru za "Nezavisne" Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Stručnjak, koji se u anale bh. fudbala upisao kao prvi selektor koji je reprezentaciju odveo na najveću svjetsku smotru fudbala, već je obavio razgovore sa čelnicima N/FS BiH. Na klupi bh. tima debitovao je 3. marta 2010. godine i od tada do danas, u dva kvalifikacijska mandata, u 40 utakmica ubilježio je 19 pobjeda, sedam remija i 14 poraza.

"Bilo bi lijepo priču sa reprezentacijom nastaviti plasmanom na Evropsko prvenstvo. Međutim, još ne mogu ništa konkretno reći. Obavio sam razgovore sa ljudima iz N/FS BiH, oni su za to da ostanem, ali ne treba pretjerano žuriti", rekao je Sušić, odbacivši da bi mu motiv više za ostanak trebalo da bude činjenica da se EP 2016. igra u Francuskoj, zemlji u kojoj danas živi i u kojoj je stekao igračku slavu:

"Ne razmišljam na taj način. Ako i nastavim raditi biće to prije svega što je naša ekipa relativno mlada. Puno je jača nego što je bila kada sam došao i sigurno može biti još učinkovitija. Upravo zato možda ne bi bilo u redu ne iskoristiti priliku da se s tom ekipom napravi nešto više".

NN: Da li ste odbili višemilionsku ponudu iz Saudijske Arabije?

SUŠIĆ: Nije bilo direktnog kontakta. Zvao me nedavno jedan menadžer koji je pitao da li me interesuje trenersko mjesto, ali dobio je odgovor da me u ovom trenutku ne zanima ništa osim reprezentacije BiH.

NN: Koliko je nakon uspjeha sa "zmajevima" povećan interes za Vas?

SUŠIĆ: Te stvari se dešavaju, logične su kada se ostvare određeni rezultati, ali ja sam uvijek odbijao sve moguće kontakte. Bilo je i ranije poziva. Pričalo se da sam imao i ponudu iz Bešiktaša prošle godine za pet miliona. Međutim, te stvari ne idu tako. Nikad ne zove direktno predstavnik kluba. To rade menadžeri, i to je u biti prijedlog, a ne konkretna ponuda.

NN: Šta je lakše voditi: klub ili reprezentaciju?

SUŠIĆ: Nije lako ni jedno, ni drugo. Reprezentacija daje više vremena, slobode i manji je pritisak, ali kada se izgubi jedna utakmica, do one druge u kojoj se popravlja utisak je puno vremena.

NN: Postoje li već sada među bh. igračima sigurni putnici u Brazil?

SUŠIĆ: Ima njih 20 koji mogu početi pakovati kofere. Iznenađenja na spisku od 23 imena, koji ću objaviti 5. maja, neće biti. Neće se pojaviti neko ko nikad nije igrao za reprezentaciju. Postoje samo dileme u vezi s fudbalerima koji su nekad igrali, a u posljednje vrijeme ih nisam pozivao.

NN: Da li je bura nakon utakmice s Egiptom smirena?

SUŠIĆ: Nema šta da se smiri. Nije to bila neka vatra pa da je sada treba gasiti. Sve je to uobičajeno jer nemoguće je raditi s ljudima više od četiri godine i da ne dođe do nekih nesporazuma. Sve je u redu, atmosfera će biti odlična, a odnosi nisu poremećeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije