Fudbal

Šampionsko slavlje na Grbavici

Šampionsko slavlje  na Grbavici
Šampionsko slavlje na Grbavici

Sjajnu sezonu, u kojoj su na uvjerljiv način osvojili duplu krunu, fudbaleri Željezničara začinili su zvaničnim slavljem na "Grbavici" nakon meča pretposljednjeg kola i pobjede protiv "fenjeraša" Kozare.

Slavlje u "Dolini ćupova" počelo je nakon utakmice prigodnim programom i koreografijom koju su priredili navijači i zvaničnici kluba.

Veliki broj navijača u nedjelju naveče došao je na "Grbavicu" pozdraviti svoje ljubimce i pridružiti im se u slavlju na terenu. Medalje novim šampionima uručili su generalni sekretar N/FS BiH Jasmin Baković i članovi Komiteta za normalizaciju Dragan Kulina i Dino Begić. Šampionski pehar podigli su zajedno kapiteni Mirsad Bešlija i Zajko Zeba, te veteran na golu Adnan Gušo. Najveći aplauz i ovacije doživio je naravno menadžer Amar Osim, koji je postao najtrofejniji trener u istoriji tima sa "Grbavice" i sigurno jedan od najzaslužnijih za ovosezonske uspjehe.

"Plavi" počinju od drugog pretkola Lige šampiona i neće biti nosioci

Željezničar je ove sezone postao prvi tim koji je od kako se igra zajedničko takmičenje na nivou BiH objedinio titule i odbranio naslov pobjednika Kupa BiH. Statistika kaže da su "plavi" posljednji poraz pretrpjeli 20. avgusta 2011. godine u Travniku. Nisu poraženi ukupno 35 mečeva u svim takmičenjima, a imali su i fantastičan niz od 19 susreta bez i jednog priljenog gola. Sezonu će zvanično završiti sutra na gostovanju kod trebinjskog Leotara, a onda će uslijediti odmor i pripreme za nastup na evropskoj pozornici.

Sarajlije će kvalifikacija za Ligu šampiona početi od drugog pretkola i neće biti nosioci. Među mogućim protivnicima, kako priznaje i Amar Osim, nalaze se većinom bolje ekipe od "Želje", te će im u žrijebu sigurno trebeti i doza sreće. Mogući protivnici bh. predstavniku u najelitnijem takmičenju su: Bazel, Bate Borisov, Salzburg, Dinamo Zagreb, Žilina, Partizan, Helsinborg, Šerif Tiraspol, Debrecen, Maribor, Venspils, Slovan Liberec, Slask, Helsinki, AEK Limasol, Ekranas. S obzirom na to da "Grbavica" ne ispunjava UEFA standarde, "Željo" će domaće utakmice na međunarodnoj sceni i ove godine igrati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo".

28

nastupa u dresu "Želje" ove sezone imali su rekorderi Zajko Zeba i prvi strijelac Eldin Adilović

21

utakmicu između stativa "plavih" stajao je ove sezone iskusni Adnan Gušo

10.000

KM uručio je Nedžad Koldžo, načelnik opštine Novo Sarajevo, Sabahudinu Žuji, predsjedniku Željezničara, i na taj način čestitao

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije