Fudbal

Sarajevo i Čelik će u maju odlučiti o pobjedniku Kupa BiH

Sarajevo i Čelik će u maju odlučiti o pobjedniku Kupa BiH
Sarajevo i Čelik će u maju odlučiti o pobjedniku Kupa BiH

Nakon devet godina posta, Sarajevo će ponovo igrati finale Kupa Bosne i Hercegovine, a rival će im u maju biti Čelik.

Prolazu u završnicu najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u BiH ove dvije ekipe ostvarile su pošto su u dvomeču bile bolje od hercegovačkih predstavnika Zrinjskog i Širokog Brijega. Sarajevo je u srijedu veče u revanšu 3:1 porazilo "plemiće" (prvi meč 0:0), dok su Zeničani, uprkos porazu od Širokog od 0:1, zahvaljujući pobjedi na svom terenu u prvom duelu (2:0) prošli dalje, što im je drugo finale u istoriji nakon ujedinjavanja fudbala u BiH.

"Ovo je veliki uspjeh za sve nas u Zenici. Finala će biti praznik fudbala i, nadam se, nama donijeti konačno izlazak na evropsku scenu. Već godinama smo na pragu tog sna i sada je došlo vrijeme da ga ostvarimo. Moji momci su odradili sjajan posao", smatra Nizah Hukić, trener Čelika.

Vagnerov gol u 68. minutu nije bio dovoljan braniocu trofeja da prođe dalje.

"Pokušali smo, nismo uspjeli. Nemam šta zamjeriti svojim momcima. Bili su požrtvovani, a eliminisani smo zbog dva pogrešna poteza na 'Bilinom polju'. Kući nije bilo lako stići zaostatak, jer se Čelik organizovano branio, prijetio iz kontri, te na kraju zasluženo otišao u finale", kaže Slaven Musa, trener Širokog.

Branilac trofeja Široki Brijeg u revanšu polufinala golom Vagnera ostvario nedovoljnu pobjedu od 1:0

Sarajevo se, nakon prošlosedmične klupske bure, ponovo ukrcalo na pobjednički kolosijek. Plasman u finale, koje na "Koševu" znači i spas sezone, u kojoj je uložena poprilična finansijska svota, najavio je golom već u 15. minutu Miloš Stojčev. U 80. minutu novi hladan tuš za već promrzle navijače Zrinjskog golom za 2:0 je donio Nemanja Bilbija, dok je Krste Velkoski bio strijelac trećeg pogotka u sudijskoj nadoknadi. Sve što su "plemići" uspjeli napraviti bio je utješni pogodak Amera Bekića u 81. minuti.

"Mnogi nisu, ali mi smo vjerovali da možemo izvući povoljan ishod. Nije mala stvar postići tri pogotka kvalitetnom Zrinjskom. Vratili smo sigurnost i želimo nakon dugo vremena ponovo pehar u našim vitrinama", istakao je Dženan Uščuplić, trener Sarajeva.

Utakmicu u Mostaru s tribina je gledao i Robert Jarni. Bivši trener Sarajeva, koji je vodio ekipu u prvoj polufinalnoj utakmici, nije bio u svečanoj i posebnoj loži, već među ostalim gledaocima. Prva finalna utakmica igra se 7. maja, revanš deset dana poslije, a ko će biti prvi domaćin biće određeno žrijebom.

Pobjednici

U proteklih 13 sezona najuspješniji u Kupu su fudbaleri Željezničara sa četiri trofeja i sedam finala. Osvajači: 2001. Željezničar, 2002. Sarajevo, 2003. Željezničar, 2004. Modriča, 2005. Sarajevo, 2006. Orašje, 2007. Široki Brijeg, 2008. Zrinjski, 2009. Slavija, 2010. Borac, 2011. Željezničar, 2012. Željezničar, 2013. Široki Brijeg.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije