Fudbal

Sarajevo jedina prijetnja "plemićima"?

Sarajevo jedina prijetnja "plemićima"?
Sarajevo jedina prijetnja "plemićima"?

Utakmicama 19. kola narednog vikenda nastavlja se takmičenje u BH Telecom Premijer ligi, u kojoj je, po svemu sudeći, Sarajevo jedini ozbiljan kandidat da prekine dominaciju aktuelnog prvaka i lidera Zrinjskog.

Iz tabora Mostaraca ne bježe od uloge favorita, koju im daju mnogi fudbalski stručnjaci, ali i konkurenti. Da ništa ne prepuštaju slučaju pokazali su i poprilično neuobičajnim potezom, kada su ove zime u prvenstvenoj pauzi smijenili Vinka Marinovića i imenovali Ivicu Barbarića. Bivšem strategu, koji im je donio titulu i čelnu poziciju nakon prvog dijela aktuelne sezone, zamjerili su nešto slabije partije i pristup igri u zadnja tri kola. Rješenje su potražili u pozitivnom šoku dovođenjem nekadašnjeg kormilara Barbarića, koji tvrdi da je vratio ozbiljnost u radu. Za svoje pulene tvrdi da su odlučni zadržati pobjednički pehar u trofejnoj sali stadiona "Pod Bijelim brijegom".

"Odradili smo veoma kvalitetne pripreme, mnoge stvari su nam išle na ruku, uključujući i vremenske uslove, naročito u onom dijelu kada smo boravili u Mostaru. Poslije toga smo radili i u Istri, gdje smo odigrali tri izuzetno jake test utakmice i spremni smo odgovoriti svim zadacima koji se postavljaju pred nas u nastavku Premijer lige. Očekujem veoma zanimljivu i jaku borbu za prvaka i mjesta za izlazak u Evropu, te se isto tako nadam da će se u svemu tome najbolje snaći Zrinjski. Uradili smo sve potrebne predradnje za novi podvig", rekao je Barbarić.

Iako su mnogi ekipu Zrinjskog već sada gotovo krunisali u novog šampiona, njihov prvi pratilac ne odustaje. Sa četiri boda manje glavna prijetnja im je Sarajevo, koje proljeće otvara domaćom utakmicom protiv Viteza.

"Odradili smo pripreme na zadovoljavajući način, ali ono što je ipak najbitnije je da nemamo povrijeđenih igrača. Zadržali smo gotovo identičan igrački kadar. Doveli smo samo dva nova igrača, a to je možda i naša prednost, jer se sada još bolje poznajemo i još bolje smo uigrani. Ambicije Sarajeva su izlazak u Evropu, od toga nikada ne odustajemo, a ako to ostvarimo kroz osvajanje trofeja onda ćemo godinu moći smatrati i te kako uspješnom", rekao je Mehmed Janjoš, trener Sarajeva, i dodao:

"Zrinjski ima homogenu ekipu. Najbolji su u BiH, sa sjajnim kontinuitetom, što im garantuje ulogu favorita, ali tu je i Sarajevo, koje će s Mostarcima i vjerovatno Željezničarom voditi glavnu riječ u trci za titulu."

"Plavi" su ove zime pretrpjeli značajnu rekonstrukciju tima. Trener "Želje" Slavko Petrović doveo je nekoliko pojačanja, čiji bi plodovi rada zajedno s ostatkom ekipe ipak trebalo da budu konkretno vidljivi tek za nekoliko sezona. U ovoj su, kako tvrdi Petrović, od titule prvaka odustali, iako za liderom kaskaju tek šest bodova.

"Na pripremamam smo odigrali nekoliko utakmica sa izuzetno ozbiljnim rivalima iz Evrope i pokazali da se možemo nositi s njima. Već se nazire da cilj koji smo zacrtali da ostvarimo za nekoliko sezona, a to je ulazak u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, sigurno nije neostvariv. Međutim, umešati se sada u borbu za titulu šampiona BiH ne bi bilo realno. Jednostavno, Zrinjski je ozbiljna ekipa koja će zadržati prednost i naš primarni cilj je izlazak u Evropu. Dizanje lestvice na viši nivo od toga verovarno će morati sačekati", ističe Petrović.

 

Ugroženi Čelik i Olimpik

Premijerligaški status najviše se klima Čeliku i Olimpiku. Iako imaju samo po šest bodova, predali se nisu.

"Nema dileme da je pred nama jedna od najtežih sezona u novijoj istoriji kluba. Svaka utakmica će nam biti derbi. Nama treba kontinuitet dobrih rezultata ako želimo uopšte misliti o opstanku. Smatram da smo odradili dobro pripreme i da relativno spremno dočekujemo Zrinjski u prvom narednom kolu", kaže Nedim Jusufbegović, trener Čelika.

Slično razmišljaju i u najmlađem sarajevskom premijerligašu.

"Dok postoji šanse mi ćemo se boriti. I prošle sezone kada je ispadalo šest ekipa mnogi su nas otpisivali, ali smo mi uspjeli. Uspjećemo i sada", poručuje Faruk Kulović, trener "vukova".

 

Mladost u mirnoj luci

Osmoplasirana Mladost iz Doboj Kaknja sa 22 boda može biti nešto mirnija u nastavku. Iako će vjerovatno igrati Ligu za opstanak, puleni Husrefa Musemića nisu među najugroženijim ekipama.

"Mislim da ne bi trebalo da imamo problema da zadržimo premijerligaški status, ali želimo se prikazati u što boljem svjetlu. Tu je i Kup, gdje želimo napraviti nešto više. Nas očekuje težak raspored u nastavku prvenstva. Otvaramo proljeće sa Slobodom, koja ima ambicije da bude među prvih šest. Svi mi kažemo da smo zadovoljni pripremama, a da li smo dobro i dovoljno radili pokazaće se tek u zvaničnim utakmicama", smatra Musemić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije