Fudbal

Sarajevo korak do krune

Sarajevo korak do krune
Sarajevo korak do krune

SARAJEVO - Ostalo je još 90 minuta i slavlje na "Koševu" može da počne. Fudbaleri Sarajeva, i lakše od očekivanog, u pretposljednjem, 29. kolu BHT Premijer lige BiH savladali su u Vitezu istoimenu ekipu (3:0).

Vrata koja vode na korak do šampionskog pehara otvorio je u subotu vodećim pogotkom iz slobodnog udarca u 26. minutu Krste Velkoski.

"Bio nam je potreban samo taj prvi gol da probijemo led protiv Viteza. Kasnije smo se opustili, sve je išlo lakše. Imamo meč loptu u zadnjem kolu protiv Slobode", kazao je makedonski internacionalac.

Navijači, koji su igrače "bordo" tima ove sezone često kritikovali, vrijeđali, pa i prekidali treninge, sada će vjerovatno doći da svoje ljubimce nagrade aplauzom za trofej koji čekaju još od 2007.

"Ostao je još samo jedan korak. Tri boda protiv Slobode donose nam ostvarenje sna i pozivam navijače, koji su naš 12. igrač, da nas podrže iduće subota i da zajedno podignemo pehar", rekao je Velkoski.

Ekipa Sarajeva imala je u pretposljednjem kolu zavidnu podršku više od 1.000 navijača, koji su ipak najvećim ovacijama nakon susreta počastili šefa stručnog štaba Dženana Uščuplića.

"Mnogo mi znači podrška navijača. To je valjda najveća nagrada za nekoga ko je čitav svoj igrački i sada trenerski vijek proveo i provodi u Sarajevu. Drago mi je i zbog mojih fudbalera, koji su nekada doživljavali i neku nepravdu. Zaslužili su da svojom kvalitetom i ozbiljnošću naprave pomak prema ostvarenju cilja. Ostala nam je još prepreka koja se zove Sloboda i očekujem pun stadion", smatra Uščuplić.

Sa druge strane, u taboru ljutog gradskog rivala svjesni su da su im šanse za trofej minimalne, ali ne odustaju. Na "Grbavici" su rezultatom 1:0 savladali Travnik i tako zadržali bod zaostatka za gradskim i najvećim rivalom.

"Naravno, dok postoji i najmanja šansa mi ćemo igrati svom snagom. Međutim, i ovo je veliki uspjeh za ovu mladu ekipu u ovoj sezoni. Ostvarili smo cilj izlaskom u Evropu", istakao je trener "Želje" Milomir Odović.

U posljednjem, 30. kolu, 30. maja, sastaju se: Drina - Slavija, Široki Brijeg - Zrinjski, Olimpic - Radnik, Čelik - Željezničar, Travnik - Vitez, Sarajevo - Sloboda, Mladost - Zvijezda, Velež - Borac.

Rezultati: Vitez - Sarajevo 0:3, Slavija - Široki Brijeg 1:1, Željezničar - Travnik 1:0, Zrinjski - Olimpic 2:0, Borac - Drina 2:1, Radnik - Čelik 2:2, Sloboda - Mladost 3:2, Zvijezda - Velež 3:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije