Fudbal

Sarajevo najbliže lovorikama

Sarajevo najbliže lovorikama
Sarajevo najbliže lovorikama

Utakmicama 16. kola ovog vikenda nastavlje se takmičenje u 13. izdanju BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Prvi dio fudbalskog karnevala završen je gužvom na vrhu tabele, gdje su za petama jesenjem šampionu Širokom Brijegu ostali branilac titule Zrinjski i jedan od glavnih pretendenata za podizanje pehara, ekipa Sarajeva. Statistički i na osnovu značajnih kapitalnih ulaganja "bordo" ekipa je možda i favorit broj jedan, a u prilog im ide i raspored prema kojem će biti domaćini svim glavnim konkurentima.

Dobrim partijama i solidnim bodovnim saldom u prvih 15 kola kandidaturu za trofej i prije svega za izlazak u Evropu istakli su još Željezničar, Olimpic te Borac. Već prvo proljećno kolo donosi mali graski derbi "Želje" i Olimpica, što će "plavima" biti uvertira za ispit zrelosti u gostima kod Širokog Brijega.

Od utakmica koje bi mogle donijeti rasplet izdvaja se 23. kolo, kada će Zrinjski ugostiti sastav Borca. Banjalučanima inače ovog proljeća raspored nije nakolnjen, s obzirom na to da će biti gosti, između ostalog, Širokom Brijegu, Željezničaru i Sarajevu, a jednini direktni konkurent kojeg dočekuju je Olimpic.

Derbi vječitih gradskih rivala Sarajeva i "Želje" zakazan je 13. maja, u 28. kolu, na Olimpijskom stadionu "Koševo", gdje će se tim sa "Grbavice" pokušati revanširati za jesenji poraz od 1:2. Mostarski rivali snage će odmjeriti 22. aprila, u 24. kolu, na stadionu u "Vrapčićima". Kada je riječ o borbi za opstanak, rizična zona počinje već od devetoplasiranog Travnika, dok začelje pripada Mladosti.

Biće zanimljivo i ko će odnijeti laskavu titulu najboljeg strijelca lige, a mrtvu trku vode Stevo Nikolić (Zrinjski) i Riad Bajić (Željezničar) sa po osam golova.

Šampioni

Jedinstveno prvenstvo BiH igra se od sezone 2002/03. kada je titulu osvojio Leotar. Pehare su još podizali po tri puta "Željo" (2009/10, 2011/12. i 2012/13) i Zrinjski (2004/05, 2008/09. i 2013/14).

Dva puta na tronu je bio Široki Brijeg (2003/04, 2005/06) i po jednom Sarajevo (2006/07), Modriča (2007/08) i Borac (2010/11).

Kup BiH

Utakmicama četvrtfinala 11. marta nastavlja se i takmičenje u Kupu BiH.

Žrebanje parova je 3. marta, a u bubnju će se naći Velež, Široki Brijeg, Borac, Mladost, Zvijezda, Zrinjski, Olimpic i branilac naslova Sarajevo.

Revanši četvrtfinala su 18. marta. Polufinale je 15. i 29. aprila, odnosno finale 20. i 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije