Fudbal

Sarajevski klasik 106. put

Sarajevski klasik 106. put
Sarajevski klasik 106. put

Derbi je utakmica iznad svih u kojoj statistike, trenutna forma, prethodni rezultati i mnogi drugi pokazatelji često padaju u vodu, slažu se iz tabora Željezničara i Sarajeva uoči 106. međusobnog prvenstvenog derbija na "Grbavici".

Hoće li "ranjeni" Željezničar protiv najvećeg rivala uspjeti prekinuti krizu ili će "bordo div" opravdati finansijska ulaganja i ulogu favorita koju mu mnogi pripisuju, odgovor će dati nedjeljni ogled 11. kola BH Telecom Premijer lige. Za Miodraga Ješića, srbijanskog stručnjaka koji je u prošlom kolu debitovao na klupi tima sa "Koševa" ubjedljivom pobjedom protiv Viteza 4:0, ovo će biti prvi derbi. U petek se trudio ostaviti utisak da nedjeljna utakmica nije ništa više važna od svake druge.

"Tačno je da je večiti derbi nešto posebno, ali za nas je svaki susret derbi u kojem su u opticaju tri boda. Nema favorita, sve je otvoreno. Mi ćemo se potruditi da dobrom igrom obradujemo naše navijače", tvrdi Ješić.

Željezničar je posljednji put protiv komšija uspio slaviti 2011. godine, tada takođe u "Dolini ćupova". Ješić tvrdi da ga nedavna dešavanja, odnosno turbulencije u "Želji" neće zavarati. Protivnika je dobro analizirao.

"U principu, imamo sve informacije. Mi želimo da nametnemo svoj stil igre i da se protivnik prilagođava nama. Igraćemo za gol više. Nećemo se obazirati na dešavanja u protivničkom taboru. Fokusirani smo na našu igru. Neka 'plavi' razmišljaju o nama, a ne mi o njima", kazao je Ješić, koji će nakon odrađene suspenzije na raspolaganju imati i Edina Rustemovića.

Fudbaleri sa "Grbavice" su lošu formu, te atmosferu nakon promjene trenera Milomira Odovića i Vlade Čapljića pokušali proteklih dana popraviti na mini-pripremama u Međugorju. Ekipu je u međuvremenu preuzeo mladi stručnjak Edis Mulalić, kojem će ovo takođe biti prvi derbi u trenerskoj ulozi.

"Boravak u Hercegovini pokušali smo iskoristiti da se poslije malog pada izdignemo. Na muci se poznaju junaci. Naši igrači odgovaraju dobro na zadatke i pozitivni su bez obzira na sve", tvrdi Mulalić.

On ulogu blagog favorita takođe prebacuje gostima, ali napominje da je teren jedino mjerilo. Od svojih pulena očekuje da budu borbeni, rastrčani i motivisani.

"Sarajevo je blagi favorit, ali derbi je derbi. Dešavalo se da smo mi ispred njih, a oni nas nadigraju ili obratno. Treba mirne i hladne glave ući u utakmicu. Sarajevo po mnogo čemu zaslužuje respekt. Gledao sam neke njihove utakmice, iskusni su i kompaktni, ali nema straha", kazao je Mulalić.

Fudbaleri Borca u derbiju Krajine u okviru 11. kola BH Telecom Premijer lige BiH dočekuju u subotu (17 časova) Rudar Prijedor.

Razlika između ove dvije ekipe je tri boda i Banjalučani će u subotu imati idealnu priliku da naprave korak naprijed ka plasmanu u sredinu tabele.

"Imamo pregršt motiva pred ovaj meč. Svjesni smo značaja utakmice i šta nam donose eventualna tri boda. U slučaju pobjede ostali bismo iznad crte, što bi donijelo mir pred pauzu. Protivnik je kvalitetan i ima nekoliko pojedinaca na koje moramo obratiti posebnu pažnju", rekao je Petar Kurćubić, koji zbog crvenog kartona u prošlom kolu neće moći da vodi ekipu protiv "rudara".

Banjalučani će u ovom meču nastupiti bez povrijeđenih Elvira Koljića, Zvezdana Đorđilovića, a zbog kartona neće nastupiti Petar Ilić i Mihajlo Savanović. U tim se nakon pauze zbog kartona vraća Toni Jović.

"Jedva čekam da istrčim na teren, a i ostali momci su 'napaljeni' jer smo nezasluženo poraženi u prošlom kolu. Imamo problema sa ekipama koje se stalo brane i sigurno nas ne čeka nimalo lagan susret", izjavio je najbolji strijelac Borca ove sezone.

Parovi

Subota: od 15:30 časova: Mladost Doboj Kakanj - Drina, Sloboda - Olimpic, Radnik - Čelik, Vitez - Zrinjski, Velež - Travnik. Od 17 časova: Borac - Rudar Prijedor. Nedjelja: Od 15.30: Željezničar - Sarajevo, Slavija - Široki Brijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije