Fudbal

Sarajevu tri boda iz blata

Sarajevu tri boda iz blata
Sarajevu tri boda iz blata

Glavni kandidati za osvajanje šampionske titule odigrali su bez greške na otvaranju proljetnog dijela sezone BH Telecom Premijer lige.

Iz grupe favorita najuvjerljiviji bili su fudbaleri Sarajeva, koji su gostovanje u 16. kolu kod Zvijezde u Gradačcu završili pobjedom od 3:0. Dvostruki strijelac na izuzetno teškom, blatnjavom i natopljenom terenu stadiona "Banja Ilidža" bio je Leon Benko u 22. i 76. minuti, te Amer Bekić u 18.

"Iskreno, kada smo vidjeli teren prije utakmice, mislili smo da će biti odgođena. I pored izuzetno loših uslova smogli smo snage i odigrali korektno. Sretan sam i ponosan što sam bio dvostruki strijelac, ali najvažnija su tri boda. Dobar nastavak sezone veoma je značajan za nas. Pobjeda iz Gradačca ulila nam je dodatno samopouzdanje, obradovali smo navijače i biće nam lakše u borbi za titulu", kazao je Benko.

Pomislili su u "bordo" taboru da već u prvom proljetnom kolu mogu preuzeti lidersku poziciju od Širokog Brijega. Nadu im je ulio i Ranko Galešić, koji je bijeljinskom Radniku u 13. minuti donio vodeći pogodak protiv tima sa "Pecare". Ipak, jesenje šampione su već do odlaska na odmor spasili Vagner Santos Lago u 27. i Ivan Peko u 36. minuti.

"Iznimno sam zadovoljan načinom na koji su momci reagirali na sve probleme koji su nas zadesili uoči utakmice. I pored kartona i ozljeda pokazali su karakter i dokazali da širina kadra može igrati presudnu ulogu u borbi za naslov. Osvojili smo tri iznimno važna boda, sada se okrećemo 'Želji', protiv kojeg ćemo biti igrački puno jači jer se vraćaju Goran Zakarić i Boris Pandža", smatra Slaven Musa, šef stručnog štaba Širokog.

Kritičari igre mogli bi reći da idealno na otvaranju proljeća nije izgledao ni Zrinjski, ali je ipak savladao Slaviju u derbiju i nastavio borbu za odbranu naslova prvaka. "Plemići" su poveli autogolom Nedima Oglečevca, da bi konačnih 2:0 postavio rezervista Krešimir Kordić iz jedanaesterca. Tako su Mostarci prekinuli seriju domaćih remija protiv Sarajeva (1:1), Čelika (1:1) i Širokog Brijega (0:0).

"Činjenica je da nismo igrali dobro. Nisam zadovoljan, ne bježim od toga, ali osvojili smo tri boda i to je najvažnije. Morali smo biti mnogo rastrčaniji, agresivniji, da lopta ide brže i uvjeren sam da ćemo doći do toga. Ovo je bila prva utakmica, koja je uvijek nešto više zahtjevna", smatra trener Zrinjskog Mišo Krstičević, čije je pulene u subotu sa tribina stadiona "Pod Bijelim brijegom" gledao i selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.

Po teškom terenu na startu proljećnog dijela fudbaleri Borca savladali su Mladost iz Velike Obarske sa 2:0, a strijelci su bili Toni Jović i Aleksandar Subić.

"Pribojavao sam se ove utakmice, jer imamo mladu ekipu, ali sam vjerovao u momke da mogu dati svoj maksimum. To sam od njih tražio i oni su to i prikazali. Mogu im čestitati na zalaganju, borbi, na svemu što su pružili. Ova tri boda su nam izuzetno važna zbog samopouzdanja u nastavku prvenstva", rekao je Vinko Marinović, trener Borca, koji je u ovom meču pružio priliku velikom broju mladih igrača - četiri fudbalera mlađa od 21 godine su bila u prvih 11, a priliku u nastavku meča dobila su još dva golobrada igrača.

Trener Mladosti Slavoljub Bubanja smatra da je neuigranost ekipe glavni razlog za poraz na Gradskom stadionu.

"Uigraniji su od nas, možda ne baš za dva gola, ali su ispred moje ekipe, koja je pokazala neuigranost. Primili smo prvi pogodak u najgorem mogućem trenutku, a nakon drugog gola nismo uspjeli da se vratimo. Moramo brzo da zaboravimo ovu utakmicu, da se okrenemo Veležu i pokušamo na domaćem terenu doći do trijumfa. Dok god postoji šansa, mi ćemo se boriti i probati da ostanemo u ligi", kazao je Bubanja.

Crveni karton nacionalizmu i rasizmu

U cilju iskorjenjivanja nacionalizma i rasizma na sportskim terenima, N/FS BiH uključio se u FARE program UEFA pod nazivom "Pokaži crveni karton nacionalizmu i rasizmu". Fudbaleri svih timova su prije početka utakmica 16. kola na teren izašli sa transparentom na kojem je pisalo: "Stop nacionalizmu - stop diskriminaciji." Simbolično su pokazali i crveni karton nacionalizmu i rasizmu.

Šegrt izbjegao tragediju

Samo zahvaljujući pravovremenoj i brzoj reakciji trenera Zvijezde Petar Šegrt ostao je nepovrijeđen tokom utakmice sa Sarajevom. Samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija kada ga je neodgovorni pojedinac iz grupe gostujućih navijača gađao petardom.

"Srećom, okrenuo sam glavu na vrijeme. Da nisam, moglo je biti svega. Mogao sam izgubiti oko. Ipak, postupak jednog neodgovornog pojedinca ne može pokvariti opštu sliku, jer su ostali navijači bili na nivou", kazao je Šegrt.

Reultati:

Vitez - Čelik 1:0, Zvijezda - Sarajevo 0:3, Drina - Velež 3:1, Radnik - Široki Brijeg 1:2, Sloboda - Travnik 4:0, Zrinjski - Slavija 2:0, Borac - Mladost 2:0, Željezničar - Olimpic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije