Fudbal

Ševčenko piše istoriju ukrajinskog fudbala

Ševčenko piše istoriju ukrajinskog fudbala
Ševčenko piše istoriju ukrajinskog fudbala

KIJEV - Legenda ukrajinskog fudbala, iskusni napadač Andrej Ševčenko, ponovo je ušao u istoriju! Popularni Ševa donio je prvu pobjedu u istoriji na debiju svoje zemlje na Evropskim šampionatima.

On je sa dva gola, u razmaku od sedam minuta, preokrenuo rezultat i donio trijumf Ukrajincima protiv Ibrahimovića i saigrača u drugom meču prvog kola grupe D.

U 81. minutu Ševčenka je zamijenio Milevski, a dvostruki strijelac dobio je stajaće ovacije navijača Ukrajine na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Švedska je povela u 51. minutu preko Ibrahimovića. Kalstrom ga je sjajno uposlio pa Zlatanu nije bilo teško da sa šest metara pogodi mrežu Ukrajine. Šveđani nisu željeli da izbace loptu u aut neposredno prije gola iako je jedan Ukrajinac ležao na travi.

Ipak, nije dugo trajalo slavlje "gostiju" jer je legendarni Ševčenko u 55. minutu glavom postigao prvi gol u istoriji za Ukrajinu na Evropskim šampionatima. Jarmolenko je sjajno centrirao s lijeve strane.

Popularni Ševa je u 62. minutu donio prednost Ukrajincima. Poslije kornera koji je izveo Konopljanka, Ševčenko je ponovo glavom sa prve stative pogodio, iz gotovo nemoguće situacije, za 2:1!

Stala su srca Ukrajinaca na sekund u 90. minutu. Ibrahimović se sjajno zagradio, uposlio Elmandera, ali ovaj nije uspio da iskoristi fantastičnu priliku.

U nadoknadi vremena nova prilika za Šveđane i strepnja za Ukrajince. Srećom, štoper Melberg šutirao je preko gola.

U prvom meču D grupe Engleska i Francuska su remizirali (1:1), pa je nakon prvog kola Ukrajina na čelu sa tri boda.

Statistika

Ukrajina - Švedska 2:1 (0:0)

Strijelci: 1:0 - Ibrahimović u 51', 1:1 - Ševčenko u 55', 2:1 - Ševčenko u 62. minutu.

Stadion: Olimpijski stadion u Kijevu.

Gledalaca: 65.000.

Sudija: Kunejt Čakir (Turska).

UKRAJINA: Pjatov, Selin, Hačeridi, Mihalik, Timoščuk, Gusev, Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka (Dević), Ševčenko (Milevski), Voronjin (Rotan).

ŠVEDSKA: Isakson, Lusting, Melberg, Grankvist, M. Olson, Elm, Larson (Vilhemson), Kalstrom, Ibrahimović, Toivonen (Svenson), Rozenberg (Elmander).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije