Fudbal

Spahić ponovo među "zmajevima"

Spahić ponovo među "zmajevima"
Spahić ponovo među "zmajevima"

Emir Spahić ponovo će obući dres najbolje fudbalske reprezentacije Bosne i Herecgovine, odlučio je selektor Safet Sušić, pozvavši ga za predstojeće utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Velsa i Belgije.

Nakon šokantnog poraza od Kipra u Zenici, Pape je iz reprezentativne penzije odlučio vratiti iskusnog stopera Bajer Leverkuzena. Iako se Spahić nakon nastupa na Mundijelu zvanično oprostio od dresa sa državnim grbom i tada je naglasio da ostaje na raspolaganju ukoliko ponovo zatreba.

"Prilikom opraštanja Spahića ostavljana je mogućnost da ga ponovo pozovem ukoliko bude potrebno. Posljednje utakmice, prijateljska s Lihtenštajnom i posebno kvalifikacijska s Kiprom, su pokazale da je on još potreban našem timu. S obzirom na to koliko njemu znači reprezentacija kojoj je mnogo dao, opet sam ga odlučio pozvao jer sam shvatio da nam je neophodan", rekao je Sušić.

Selektor je proteklih dana bio u stalnom kontaktu s iskusnim stubom odbrane, a njegov povratak niti jednom nije postavljen pod znak pitanja.

"Razgovarao sam sa Spahićem više puta. Zapravo mi nikada i nismo izgubili kontakt. Između ostalog, na dan utakmice s Kiprom on me pozvao da poželi sreću, a odmah sutradan, poslije poraza, ja sam njega pozvao. Jednostavno sam u toku priprema i u te dvije utakmice i te kako shvatio da fali ekipi. Nedostajao je da pomogne naša dva mlada stopera", kazao je Sušić i dodao:

"Tad sam mu najavio da ga želim nazad u ekipi, ostavio sam mu malo vremena da razmisli, ponovo sam ga nazvao prošle sedmice i definitivno smo dogovorili. Dekle, nema dileme, Spahić će se pojaviti na narednom okupljanju."

Povratnik u najjači fudbalski tim ipak neće ponovo preuzeti i ulogu kapitena, koju je obavljao dugi niz godina. Traka će ostati na ruci Edina Džeke.

"Rekao sam Spahiću da će Džeko ostati kapiten. To nije ni bilo sporno. Čak je i on meni sam rekao da je ne bi prihvatio da sam mu je i ponudio. Traku će i dalje nositi Džeke, nije bilo dileme, jer najbitnije je da zajedničkim snagama dođemo do dobrog rezultata", objasnio je Sušić.

A u cilju ostvarenja cilja - plasmana u Francusku, kao logično pitanje nameće se i ono u vezi s nekadašnjim zamjenikom kapitena Zvjezdanom Misimovićem. Rekorder po broju nastupa za BiH takođe se oprostio ovog ljeta, a po svemu sudeći i on bi uskoro mogao ponovo "sletjeti u staro jato".

"Zasada sam pozvao samo Emira Spahića. Međutim, ako vidim da mi je neophodan i Zvjezdan Misimović za neku utakmicu normalno je da ga mogu kontaktirati. Ne isključujem nijednu mogućnost. Svako za koga smatram da može biti od koristi i pomoći ekipi dobro je došao i za mene nije prekrižen", istakao je Sušić. 

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 6. oktobar u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Zenici. kao i u septembarskim pripremama, i ovoga puta novinari i javnost imaće ograničen pristup igračima i stručnom štabu. Utakmica s Velsom igraće se 10. oktobra u Kardifu, a s Belgijom tri dana poslije na "Bilinom polju" u Zenici.

Pozvani

Za oktobarske utakmice pozvani su: golmani: Asmir Begović (Stouk Siti), Jasmin Fejzić (Alen), Ratko Dujković (Zrinjski); odbrana: Ognjen Vranješ (Pribram), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Toni Šunjić (Kuban Krasnodar), Emir Spahić (Bajer Leverkuzen), Avdija Vršajević (Hajduk Split); vezni red: Mensur Mujdža (Frajburg), Sejad Salihović (Hofenhajm), Gojko Cimirot (Sarajevo), Haris Medunjanin (Deportivo), Senad Lulić (Lacio), Miralem Pjanić (Roma), Sanjin Prcić (Ren), Izet Hajrović (Verder), Goran Zakarić (Široki Brijeg), Anel Hadžić (Šturm Grac), Tino Sušić (Hajduk Split), Muhamed Bešić (Everton); napad: Edin Džeko (Mančester Siti), Vedad Ibišević (Štutgart) i Edin Višća (Istanbul BB).

Vranješ potpisao za Pribram  

Ognjen Vranješ potpisao je ugovor sa češkim Pribramom. Stoper reprezentacije BiH dogovorio je saradnju u narednih 12 mjeseci.

"Dogovorio sam na godinu, jer mi je bilo najbitnije da igram. Pribram je solidna ekipa, koja nije najbolje startala u novoj sezoni, a cilj je opstanak. Moja želja je da igram, kako bih ostao u kadru reprezentacije", izjavio je Vranješ, nekadašnji fudbaler Borca, Crvene zvezde, Napretka, Šerif Tiraspola, te turskih ekipa Alanija i Elazigspor.

Njegov novi klub nakon 7. kola je na posljednjem 16. mjestu na tabeli, uz dva remija i pet poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije