Fudbal

Srećko Katanec: Portugal će biti šampion

Srećko Katanec: Portugal će  biti šampion
Srećko Katanec: Portugal će biti šampion

BANJALUKA- Portugal će biti šampion Evrope jer, za razliku od Francuza, ima igrača koji ima "nos za gol", smatra Srećko Katanec, selektor reprezentacije Slovenije.

Analizirajući dešavanja proteklih mjesec dana, velikan jugoslovenskog fudbala u razgovoru za "Nezavisne novine" dešavanja na stadionima u Francuskoj ocijenio je poprilično nezanimljivim. Zato i od finalne utakmice ne očekuje ništa više i bolje od dosad prikazanog. Osvrnuo se i na nastup Hrvatske i nije u grupi onih koje je igra "vatrenih" oduševila.

"Neću ništa pogriješiti ako kažem da smo ranije gledali puno evropskih prvenstava koja su bila kvalitetnija od ovog. Ne sviđa mi se trend igranja odbrandbenog fudbala i kada za to ima potrebe i kada nema. Neću reći da je Euro dosadan, ali mislim da je najnoviji trend pokvario utisak.

Maltane svi su defanzivni - i one reprezentacije koje nemaju kvalitet, kao i one snažne. Meni je jasno kada se neke male reprezentacije brane, ali ekipe kao što su Italija, Njemačka, Francuska... za to nemaju potrebe. Meni se to ne sviđa", kazao je Slovenac.

NN: Kakvo finale očekujete?

KATANEC: Finale neće biti ništa drugačije nego sve dosadašnje utakmice. Portugal je na bunker taktiku došao do finala, a ni Francuzi nisu puno otvoreniji bili. Ako još tako bude i u finalu, onda Euro definitivno što prije treba staviti u zaborav.

NN: Smatrate da su nezasluženo prošli u finale?

KATANEC: U principu Nijemci su Francuzima poklonili dva gola. Nije da su Francuzi dobili nekim svojim pretjerano kvalitetnim izdanjem. Francuzi su cijelu polufinalu utakmicu odigrali na 30 metara od svog gola. Pritisli su samo ok 10 minuta i to je to. Doduše, Francuzi i nemaju neka kreativna rješenja. Jedino što rade vrate loptu Hugu Lorisu, koji onda gađa Ludovika Žilija pa šta se desi - desilo se.

NN: Očekujete nezanimljivo finale?

KATANEC: Ne vjerujem da će biti previše tempa i spektakla. Jedino ako neko postigne rani gol gledaćemo dobar nogomet, u protivnom biće to isto kao Hrvatska - Portugal, Njemačka - Francuska i mnoge slične utakmice.

NN: Je li Vas iznenadila eliminacija Hrvatske?

KATANEC: Mnogi će reći da su nezasluženo ispali, ali ako nisu pobijedili onda su zaslužili ispasti. Ako su Hrvati zadovoljni time što su uspjeli neutralisati Portugal, onda sam i ja zadovoljan i kažem super. Međutim, treba se zapitati šta su Hrvati uspjeli napraviti prema naprijed. Stalno se priča kako Poprtugal nije zaprijetio, a malo se govori da ni Hrvatska nije napravila ništa.

NN: Ko će biti novi prvak Evrope?

KATANEC: Iako su šanse nekako jednake, mislim da će to vrlo vjerovatnon biti Portugal. Imaju naprijed više igrača koji imaju "nos za gol". Ronaldo možda nije briljirao dosad, ali ne smijemo zaboraviti da je on nogometaš koji može mnogo i ono što je za selektora Santosa najbitnije je da u svom timu ima još sličnih njemu. Možda su Francuzi bolji po nekim statistikama, ali nisam siguran da imaju čovjeka odluke u svojim redovima.

NN: Kako Vam se čini izdanje Slovačke i Engleske?

KATANEC: Njihove utakmice na Euru mene su posebno zanimale jer su nam protivnici u grupi kvalifikacija za SP zajedeno s Maltom, Litvanijom i Škotskom. Što se tiče Slovaka, oni su odigrali očekivano. S druge strane nije me začudila eliminacija Engleske od Islanda. Nije im igralo čak sedam klasičnih prvotimaca, a kada izbacite samo jednog igrača koji se dobro razumije s ostatkom ekipe, to je kao da fali jedan šraf bitan za rad velikog stroja. Vjerovatno je bilo povrijeđenih, neki su u tim došli i zbog pritiska javnosti i onda se desi ono što se desilo. Ima još ekipa koje su upravo zbog problema sa sastavljanjem tima ispale, a objektivno su mogle više.

NN: Koje su to ekipe?

KATANEC: Mislim prije svega na Belgiju. Svi su vjerovali da će možda i do finala. Belgija je ispala upravo zbog toga što su selektoru falila četvorica standardnih. Pritom je stavio dva stopera sasvim nova koji se ne poznaju dobro s ostatkom ekipe, ne znaju kako diše tim i to im je zadalo glavobolje i na kraju su ispali.

2 puta je Slovenija pod Katanecovim vođstvom igrala na velikim takmičenjima i to na EP 2000. i Mundijalu dvije godine kasnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije