Fudbal

Svjetski mediji o utakmici između Srbije i Albanije

Svjetski mediji o utakmici između Srbije i Albanije
Svjetski mediji o utakmici između Srbije i Albanije

BEOGRAD - Svjetski mediji izvjestili su da je politički osjetljiva utakmica između Srbije i Albanije sinoć prekinuta zbog haosa koji je usljedio poslije pojavljivanja zastave s mapom "velike Albanije" na terenu.

Američka televizija Si-En-En (CNN) javila je da su "etničke tenzije na Balkanu i jedan incident sa dronom doveli do prekida utakmice u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope".

Navodeći da su preduzete jake mjere bezbjednosti zbog fudbalskog meča, uključujući i zabranu prisustva albanskih navijača, zbog "velike napetosti" u vezi sa pitanjem Kosova, CNN je prenio riječi kapitena srpskog tima Branislava Ivanovića da su njegovi saigrači štitili albanske igrače "na svakom koraku do tunela" pošto je nastao haos.

CNN naglašava i da su četiri igrača albanskog tima rođena na Kosovu, uključujući kapitena Lorika Canu, golmana Etrita Berišu i centralne igrače Burima Kukelija i Ermira Lenjanija.

Američka televizija podsjeća i da Kosovo može da igra samo prijateljske utakmice, ali ne i da učestvuje na takmičenjima FIFA ili EUFA, što znači da su neki igrači sa Kosova prihvatili državljanstvo drugih zemalja kako bi mogli da igraju.

Agencija Frans pres (AFP) i britanski dnevnici "Gardijan" i "Telegraf" ističu da se incident dogodio nekoliko dana uoči osjetljive posjete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, prve te vrste poslije 68 godina.

"Ramina posjeta Srbiji postala je moguća poslije normalizacije odnosa, čemu je najviše doprineo sporazum postignut u aprilu 2013. godine između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU", navodi AFP.

Odnosi Tirane i Beograda su, kako je javila francuska agencija, osjetljivi prije svega zbog Kosova i albanske manjine na jugu Srbije, koja traži veću autonomiju.

AFP navodi da u Beogradu ima onih koji vjeruju da Tirana ima plan za stvaranje "velike Albanije" i dodaje da je oko 5.000 kosovskih Albanaca u Prištini dočekalo prekid utakmice uz radosne povike "Velika Albanija" i "Pobjeda".

Rojters i Asošiejtid pres (AP) takođe su izvjestili o slavlju u Prištini, podsjećajući da je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost poslije bombardovanja NATO 1999. godine.

Britanska agencija je prenijele ocjenu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je incident na stadionu predstavljao "političku provokaciju"

"Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu 'velike Srbije' u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

AP je prenio čestitke albanskog premijera reprezentativcima na hrabrosti i žaljenje "zbog susjeda koji su ostavili loš utisak".

Američka agencija je primjetila da su i srpski i albanski navijači poznati po nasilju i podsjetila da je prije četiri godine prekinuta utakmica između Italije i Srbije u Đenovi zbog divljanja srpskih navijača.

Britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) izvjestila je da je utakmica prekinuta pošto je bespilotna letjelica koja je nosila "političku poruku" izazvala sukobe u kojima su učestvovali i igrači i navijači.

"Političke tenzije zasjenile su igru", ocijenio je američki dnevnik "Ju-Es-Ej tudej", navodeći da je albanska reprezentacija juče prvi put od 1967. godine igrala u Beogradu.

Francuski list "Parizjen", u izvještaju s podnaslovom "'Velika Albanija' protiv 'velike Srbije", ocjenjuje da je susret bio veoma napet i prije incidenta i da Srbija, organizator susreta, rizikuje suspenziju i gubitak utakmice.

"Vašington post" je takođe primjetio da je i prije incidenta s dronom atmosfera na stadionu bila "vrela".

"Srpski navijači spalili su zastavu NATO. Policija se već sukobila s navijačima. Nacionalističke pjesme su se orile stadionom. Haos je dodatno rasplamsala bespilotna letjelica", opisuje u izvještaju američki list.

Na zastavi, koju je vukla letelica na daljinsko upravljanje, pored mape teritorije koja obuhvata Albaniju, Kosovo i Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i sjever Grčke, bile su i slike albanskih nacionalističkih lidera Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinija.

Mediji prenose, pozivajući se na beogradske medije, da je srpska policija privela brata albanskog premijera, Oljsija Ramu, zbog sumnje da je upravljao letjelicom.

Televizijska stanica "Raša tudej" (RT) izvjestila je da je meč prekinut pošto je dron sa zastavom velike Albanije pušten na stadion, za šta je osumnjičen brat albanskog premijera.

RT ističe da srpske vlasti ovo smatraju "političkom provokacijom" i prenosi Dačićeve riječi da je incident bio unaprijed planiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije