Fudbal

Tači predlaže referendum o sporazumu s Beogradom

Tači predlaže referendum o sporazumu s Beogradom
Foto: vlada KiM | Tači predlaže referendum o sporazumu s Beogradom

PRIŠTINA - Građani Kosova bi trebalo da se izjasne na referendumu da li su za mirovni sporazum s Beogradom ili žele da se živi u neprijateljstvu sa susjedima i u izolaciji. To je ocijenio kosovski predsjednik Hašim Tači.

Kako je naveo, sporazum bi omogućio Kosovu učlanjenje u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije.

"Ja znam da će oni izabrati prvu opciju, zato i radim u uskoj koordinaciji sa međunarodnim saveznicima da mir sa susjedima i integracija budu potreban izbor", napisao je Tači na Fejsbuk profilu.

On je optužio opoziciju i civilno društvo da su protiv postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, u vrijeme kada su sve zemlje od SAD do zemalja EU, uključene u napore za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom, na drugoj strani stoji opozicija koju pomažu "usamljeni glasovi civilnog društva" i koja podršku međunarodne zajednice smatra zlonamjernom.

"Nema veće nesreće za državu i građane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje", napisao je Tači.

On je istakao da su državni suverenitet i teritorijalni integritet Kosova garantovani Ustavom, a ne emocionalnim izjavama "onih koji nemaju ideju kako je dobijena sloboda i nezavisnost" Kosova.

Protivljenje opozicije sporazumu o podjeli ili korekciji granica u dijalogu sa Srbijom kosovski predsjednik vidi kao "beskurpuloznu propagandu protiv međunarodnih saveznika".

"Takva beskurpulozna propaganda opozicionih partija protiv naših međunarodnih saveznika uvijena u paniku o navodnom dovođenju upitanje državnog suvereniteta je sramna i opasna", napisao je Tači.

Opozicija je ranije danas predala zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsjedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podjeli ili o korekciji granica.

Tači nema ni podršku dvije stranke vladajuće koalicije za promjenu, odnosno korekciju granica.

Protiv podjele ili korekcije granica izjasnile su se Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska incijativa zamjenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su dio vladajuće koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije