Fudbal

Tan dao pola miliona Doboju i Maglaju

Tan dao pola miliona Doboju i Maglaju
Tan dao pola miliona Doboju i Maglaju

Nijedan od tri bh. predstavnika u prvim utakmicama drugog pretkola Lige Evrope nije uspio ostvariti pobjedu.

Na tribinama "Koševa", gdje su snage odmjerili Sarajevo i norveški Hagesund, bio je i Vinsent Tan, većinski vlasnik FK Sarajevo. Iako fudbaleri "bordo" tima svog gazdu, koji je prvi put došao da ih gleda u nekoj zvaničnoj utakmici, nisu počastili dobrim rezultatom (izgubili 0:1), to malezijskom biznismenu nije pokvarilo raspoloženje.

Na poluvremenu utakmice Tan je uručio donacije od po 250.000 KM zdravstvenim ustanovama u Doboju i Maglaju, koje su teško oštećene u majskim poplavama.

Nije ovo prvi put da Malezijac pomaže jer je ranije takođe poslao žrtvama poplava pomoć vrijednu 225.000 KM, a nedavno je organizovao donatorsku akciju.

Što se tiče fudbalske igre na koševskom travnjaku, domaćin je 90 minuta bezuspješno pokušavao probiti bunker norveškog Haugesunda. "Bordo" tim je konstantno napadao i stvarao šanse, ali je zakazala realizacija, pa su na kraju gosti iz praktično jedine prilike slavili golom u 85. minuti.

"U fudbalu je uz dobru igru potrebna i sreća, a mi je u četvrtak naveče nismo imali. Ne znam kako drugačije da objasnim poraz u utakmici u kojoj smo odigrali maksimalno, dominirali, nametnuli svoju igru, šutali 10 puta po golu, a na kraju je pobijedio protivnik koji se branio", kazao je Dženan Uščuplić, šef stručnog štaba Sarajeva.

Iako je poraz bio hladan tuš, osvajači Kupa BiH vjeruju da imaju psihološku stabilnost i kvalitet da u revanšu u gostima dođu do željenog rezultata.

"Čestitam protivniku i poručujem da je ovo tek prvo poluvrijeme. Poraz neće psihički uticati na igrače. Imamo drugu utakmicu i probat ćemo postići gol i odigrati bolje. Šanse u Norveškoj su 50:50", smatra Uščuplić.

Fudbaleri Širokog Brijega propustili su priliku da naprave senzaciju. U gostima kod favorizovanih Čeha poveli su sa 1:0 u 51. minuti pogotkom Gorana Zakarića. Međutim, zadnjih pola sata igre nisu uspjeli odoljeti pritisku... Mlada Boleslav, preko Jiria Skalaka u 68. i Mišala Durisa osam minuta kasnije, dolazi do pobjede od 2:1.

"Domaćin je zasluženo pobijedio. Nismo imali pravi odgovor u trenucima kada je Mlada Boleslav imao posjed lopte. Žalim zbog slabe igre naše momčadi, posebice na lijevom boku u defenzivi. Ovakvu igru ne možemo ponoviti u uzvratu. Rezultat 2:1 kad se sve zbroji dobar je za nas. Vjerujem da ćemo na 'Pecari' pokazati pravo lice", kaže Slaven Musa, trener Širokog Brijega.

Poraz jedino nije pretrpio Željezničar, odigravši u Skoplju sa Metalurgom 0:0. A iako je njegov tim praktično ostvario najpovoljniji rezultat od svih predstavnika BiH, trener Željezničara Admir Adžem uputio je najviše kritika na račun svojih igrača.

"Nažalost, kod pojedinih mojih igrača nisam vidio željeni performans. Borbenosti im nije nedostajalo i žao mi je što u utakmici sa dosta trke nismo uspjeli postići pogodak. Isto tako, dobro je što nismo primili gol, ali ne mogu biti zadovoljan jer željeli smo i smatrali da možemo riješiti posao već u Skoplju. Ovako moramo više truda uložiti u Sarajevu", rekao je Adžem.

Utakmice 2. pretkola Lige Evrope igrali su i klubovi iz regiona. Rezultati: Čukarički - Grodig 0:4, Budućnost - Omonija 0:2, Trencin - Vojvodina 4:0, Rijeka - Ferencvaroš 1:0, Molde - Gorica 4:1, Kluž - Jagodina 0:0, Dundalk - Hajduk 0:2. Revanš utakmice su 22. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije