Fudbal

Težak položaj igrača: Igralo se ovdje i za ajvar i paprike

Težak položaj igrača: Igralo se ovdje i za ajvar i paprike
Foto: N.N. | Težak položaj igrača: Igralo se ovdje i za ajvar i paprike

Građevinski materijal, namještaj, zimnica, polovni automobili i slični vidovi kompenzacija umjesto neisplaćenih plata fudbalerima, barem kada je riječ o profesionalnim klubovima BH telekom Premijer lige BiH, sada su prošlost, tvrde iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH (SPF BiH).

Međutim, brigama sa finansijama u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu u bh. okvirima se ne nazire kraj. Iako su plate igrača poslovna tajna klubova, Vitomir Paškalj, predsjednik SPF BiH, ističe da su cifre za većinu skromne i minimalne. Pritom su iz Sindikata upozorili i na nepravilnosti sa načinom isplate.

"Igralo se ovdje i za ajvar, paprike, namještaj i ko zna šta još. I ja sam tokom igračke karijere prošao takve ili slične stvari. Uzimali su igrači bilo šta i pristajali na sve, samo da naplate svoja potraživanja. Međutim, tome se stalo ukraj kada je formiran SPF BiH. Nogometni/Fudbalski savez BiH zadnjih nekoliko godina potpisao je niz dokumenata u skladu sa pravilnicima UEFA i FIFA, pa danas fudbaleri u BiH imaju pravno identične ugovore kao oni u Barseloni, Realu, Bajernu...", kazao je Paškalj i dodao:

"To ipak ne znači da su i novčana primanja u BiH ista kao u Evropi. Većina igrača u BiH ima platu 600-700, najviše 1.000 KM, a neki i puno manje, odnosno minimalac. Plate od 10.000 KM su samo u sferi kuloarskih priča ili su puki izuzetak. Nagađalo se da su vrtoglave cifre imali igrači Sarajeva, a navodno i Željezničara, Zrinjskog, Širokog Brijega. Moguće je da postoje takvi slučajevi, ali za većinu realnost je drugačija i primanja su minimalna".

Iz SPF BiH naravno ne mogu uticati na visinu plata, ali upozoravaju na način isplate. Zaprimili su, kažu, nekoliko upita premijerligaških igrača za pomoć i pravno savjetovanje po ovom pitanju.

"Riječ je o statusnim problemima u vezi s isplatom ugovorenih mjesečnih plata za njihov angažman. Naime, nekoliko klubova potpisuje ugovore s igračima na minimalan, zakonski obavezan iznos mjesečne plate. Ostatak sredstava vode kroz različite ugovorne anekse, a isplata novca se vrši putem naloga preko nota računa", saopšteno je iz Sindikata.

Na ovakav način krši se nekoliko zakona BiH poput zakona o radu.

"U ovom slučaju klubovi su zapravo samo prekopirali stanje u većem dijelu bh. privrede. Mi kao Sindikat apelujemo na Komisiju za licenciranje N/FS BiH da u procesu licenciranja klubova maksimalno profesionalno pristupe poslu, ne zatvarajući oči na očito nezakonsko poslovanje pojedinih klubova", istakli su iz Sindikata, ne želeći iznositi podatke o kojim s klubovima radi.

Paškalj je uvjeren da će Sindikat i u ovom slučaju dobiti pravnu bitku i u saradnji sa N/FS BiH urediti stvari u ovoj oblasti.

"Sindikat je za nešto više od dvije godine svog djelovanja dobio svaki spor koji su igrači imali sa klubovima. Bilo ih je ukupno 96. Ne možemo intervenisati u slučajevima ako je igrač prekršio klupsku disciplinu ili pravilnik. Klubovi, naravno, nisu jedini krivci za probleme. I sami igrači veoma često potpisuju ugovore, a da pritom ni ne čitaju šta u njima piše. Shvatam da su primorani jer je to nekad jedini način za egzistenciju, ali to će se morati zaustaviti", istakao je Paškalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije