Fudbal

Tomislav Karadžić: Privatizacija jedini lek

Tomislav Karadžić: Privatizacija jedini lek
Tomislav Karadžić: Privatizacija jedini lek

Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS), rekao je danas da je privatizacija lijek za srpski fudbal.

"Stanje u klupskom fudbalu je teško i poprima dimenzije drame. Polovina klubova je blokirana, vlada opšte preživljavanje i dobar deo je blizu stečaja. Nikad nije bilo ovako teško, nema prostora ni u državnom budžetu i jedini lek je privatizacija", izjavio je Karadžić na godišnjoj svečnosti FSS u hotelu "Metropol".

On je dodao da je Vlada Srbije najavila privatizaciju do kraja godine, da je ministar sporta obišao pola Evrope da bi upoznao iskustva razvijenih zemalja i da se zaćutalo.

"Bez titulara i novih izvora finansiranja, ne piše nam se dobro. Ne treba biti mnogo pametan, dovoljno je samo da pređemo granicu i vidimo primer Mađarske, koja je ove godine izgradila pet stadiona i posle dugog perioda posrtanja krenula napred", konstatovao je Karadžić.

Uz privatizaciju, Karadžić je među četiri prioriteta za 2015. godinu naveo i borbu A tima za plasman na EP 2016.

"Zabrinut sam jer nemamo više prostora za opravdanje, posebno što sada na finalni turnir idu 24 od 53 tima. Imamo sjajne igrače, ali nemamo tim, a kad nema tima, nema ni igre ni rezultata. Verujem da će novi selektor Ćurčić, koji je sa mladom selekcijom uspeo da pobedi Špance, moći da nas odvede bar u baraž. Neće biti lako, ali ništa u životu nije lako", poručio je Karadžić.

On je najavio da će FSS u 2015. voditi tešku borbu i protiv prijema Kosova u FIFA i UEFA.

"Pozicija nam je teška, poslednje tri godine odolevamo, u Statutu FIFA postoji tačka da zemlja koja nije u UN-u ne može da postane članica, ali prijem nekih saveza i prijem Kosova u MOK dodatno nam otežava poziciju", naveo je Karadžić.

Kao četvrti prioritet, odnosno kao lijepu vijest, Karadžić je naveo da je od UEFA i FIFA stigla finansijska pomoć za klubove koji su pretrpjeli veliku materijalnu štetu u majskim poplavama.

"Od FIFA smo dobili 600.000 evra, od UEFA 500.000 i ta pomoć će u januaru biti prosleđena onima koji su nastradili u poplavama. Takođe u sledećoj godini upotrebićemo dobijenih 1,4 miliona evra za izgradnju 20 terena sa veštačkom travom", zaključio je Karadžić.

Priznanje Matiću

Fudbaler Čelsija Nemanja Matić proglašen je za najboljeg srpskog igrača u 2014. godini.

"Ovaj trofej je san svakog fudbalera u Srbiji. Meni se ostvario i zbog toga sam neizmerno srećan. Obećavam da ću svojim igrama i ponašanjem na terenu pokušati da dokažem da sam ovo i zaslužio. Znamo da u fudbalu ne postoji juče, već samo danas i pogled u budućnost", rekao je Matić.

Za najboljeg trenera proglašen je novi selektor reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije