Fudbal

Traži se alternativa nakon suspenzije "Bilinog polja": "Koševo" ili "Grbavica"

Traži se alternativa nakon suspenzije "Bilinog polja": "Koševo" ili "Grbavica"
Foto: Ilustracija | Traži se alternativa nakon suspenzije "Bilinog polja": "Koševo" ili "Grbavica"

Fudbalska reprezentacija BiH sticajem okolnosti nakon četiri godine ponovo bi mogla odigrati jednu utakmicu u Sarajevu, nakon što je Svjetska fudbalska federacije (FIFA) zbog incidenata na meču sa Grčkom, između ostalog, suspendovala "Bilino polje".

Za prvu narednu domaću utakmicu kvalifikacija za Mundijal protiv Belgije 7. oktobra umjesto tradicionalnog zeničkog stadiona najvjerovatnije će kao alternativno rješenje u FIFA biti predložen Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase - Koševo" ili "Grbavica". U Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH objašnjavaju da će zvaničan stav o alternativnom stadionu prezentovati nakon internih sastanaka, konsultacija, ali i inspekcije FIFA.

"Kao prvo, moraćemo sačekati pravosnažnost ove odluke u vezi sa 'Bilinim poljem', jedinim stadionom u BiH koji u ovom trenutku ispunjava kriterij tri. Ima brojčanike ulaznica, video-nadzor... Svaki drugi stadion je ispod tog ranga i bilo koju alternativu da predložimo neće ispuniti uslove u potpunosti", rekao je Nihad Hodžić, predsjednik Komisije za stadione i bezbjednost N/FS BiH.

To ipak ne znači da je nemoguće odigrati meč na "Koševu", "Grbavici" ili nekon trećem stadionu u BiH koji ne zadovoljana standarde u potpunosti.

"Prvo moramo sačekati inspekciju FIFA, vidjeti detalje, pa onda govoriti o alternativi. Kada dobijemo zvanične upute, eventualno ćemo se konsultovati i sa lokalnom zajednicom u čijem je vlasništvu stadion ili klubom oko potrebnih korekcija. Niti jedan stadion sigurno neće dostići potrebni novo, ali u ovakvim slučajevima FIFA pravi izuzetak i obično dozvoli odigravanje jedne utakmice i na stadionima koji nisu u kategoriji 3. Inspekcija neće insistirati da u punoj mjeri zamjenski stadion ima uslove kao u Zenici", objasnio je Hodžić.

Posljednji put "zmajevi" su na "Koševu" nastupili 14. svgusta 2013. u prijateljskoj utakmici protiv SAD, dok je "Grbavica" najbolje bh. fudbalere ugostila 10. avgusta 2010. Uporedo sa traženjem alternative iz bh. kuće fudbala najavili su i žalbu na suspenziju "Bilinog polja", ali i na novčane kazne. Disciplinska komisija FIFA zbog dešavanja na utakmici sa Grčkom (1:1) u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. izrekla je i novčanu kaznu N/FS BiH u iznosu od 30.000 švajcarskih franaka. Zbog tuče poslije meča kažnjeni su i bh. fudbaleri Muhamed Bešić zabranom igranja u jednoj utakmici i novčano 5.000 franaka, zatim kapiten Edin Džeko sa 2.500 franaka, te bivši trener u stručnom štabu reprezentacije BiH Stefan Žili zabranom vršenja bilo koje funkcije u fudbalu šest mjeseci i 3.000 franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije