Fudbal

Trio u potjeri za Širokim

Trio u potjeri za Širokim
Trio u potjeri za Širokim

Zimska pauza u fudbalskom prvenstvu BiH, koje ove sezone nosi ime BHT Premijer liga, je gotova, a drugi dio počinje utakmicama koje se igraju ovog vikenda, a na rasporedu je 16. kolo.

Najviše je u jesenjem dijelu pokazao Široki, koji je od prvog pratioca na tabeli Sarajeva bio bolji za dva boda. U proljećnoj premijeri su gosti, a Radnik će ih dočekati u Ugljeviku.

"Sada kreće ono pravo, zbog čega smo se pripremali. Idemo na pobjedu nad Radnikom jer želimo da ostanemo na čelnoj poziciji. Svjesni smo da neće biti lako u drugom dijelu sezone, ali mi smo Široki Brijeg i imamo sve preduvjete da budemo u vrhu", kaže Ivica Džidić, defanzivac Širokog.

Velika očekivanja od svog tima možda najviše imaju navijači Sarajeva. Niko ih ove zime nije napustio, a stiglo je nekoliko pojačanja, tako da se od tima Mehe Kodre očekuje borba za titulu. Prvi korak je gostovanje kod Zvijezde. "Znamo da neće biti jednostavno, ali naporno smo radili tokom čitavih priprema i maksimalno spremni dočekujemo ovu utakmicu. Naravno, želimo osvojiti sva tri boda", kazao je Amer Bekić, napadač "bordo" tima.

Fudbaleri Borca proljećni dio sezone počinju u subotu, kada dočekuju fenjeraša Mladost iz Velike Obarske, dužnika iz prvog dijela sezone. Vinko Marinović, trener Banjalučana, u ovom meču neće moći da računa na Miloša Žeravicu i Vladana Grujića koji imaju kartone, te povrijeđenog Petra Ilića.

"Nakon duge pauze počinje proljećni dio i naš cilj je da startujemo pobjedom. U ovom prelaznom roku smo još dodatno podmladili ekipu i siguran sam da će mladi igrači iskoristiti šansu koja im se pruža", rekao je Marinović.

Trener Borca je svjestan da njegovu ekipu ne očekuje nimalo lagan zadatak jer je Mladost u ovom prelaznom roku angažovala nekoliko iskusnih i provjerenih igrača, kako bi se vratila u igru za opstanak u BH Telecom Premijer ligi BiH.

"Ova ekipa Mladosti nije ista kao ona iz prvog dijela prvenstva jer su se dosta pojačali. Ali, ukoliko pružimo maksimum možemo doći do povoljnog rezultata, a to je pobjeda. Upravo to što su dosta promijenili ekipu može da bude naša šansa, ali u isto vrijeme imaju nekoliko kvalitetnih igrača koji jednim potezom mogu da riješe meč", izjavio je Marinović.

Banjalučani su u ovom prelaznom roku angažovali nekoliko mladih igrača, među kojima je Nikola Dujaković koji je prekomandovan iz omladinskog pogona.

"Prije svega želim da zahvalim treneru i čelnicima kluba što su mi ukazali povjerenje i učiniću sve da ih ne iznevjerim. Naš prvi ispit neće biti nimalo lagan, ali uz maksimalan angažman na terenu i uz podršku vjernih navijača možemo do nova tri boda", kazao je 18-godišnji defanzivac.

Gradski derbi u Sarajevu igraju Željezničar i Olimpic. "Plavi" u drugi dio ulaze sa novim trenerom, Milomirom Odovićem.

"Bez obzira na to što igramo protiv kvalitetnog protivnika koji učestvuje u borbi za izlazak na evropsku scenu, mi imamo svoje kvalitete, način rada, imamo dobru i kvalitetnu atmosferu u ekipi i, naravno, pomoć navijača koji su uvijek bili značajan dio kluba", rekao je Odović.

Titulu brani Zrinjski, a u subotu od 14.30 dočekuje Slaviju.

Parovi 16. kola, subota od 14.30: Drina - Velež, Zvijezda - Sarajevo, Sloboda - Travnik, Vitez - Čelik, Radnik - Široki Brijeg, Zrinjski - Slavija, od 17.30: Borac - Mladost, nedjelja od 14.30: Željezničar - Olimpic.

Debi Musemića

Utakmica Slobode i Travnika biće i debitantska za iskusnog trenera Husrefa Musemića, koji je na kormilu tuzlanskog kluba naslijedio Portugalca Alfreda Kasimira. Stručni štab Slobode neće moći računati na Dilavera Zrnanovića, Sulejmana Krpića i Stefan Čolovića, dok je povrijeđen Igor Radovanović.

"Ima i treme i nervoze. Utakmica nam je jako značajna ako želimo neke stvari na vrijeme riješiti i mirnije igrati do kraja sezone. Travnik nema šta izgubiti, rasterećeniji su od nas i to nas tjera na dodatni oprez", kaže Musemić i dodaje:

"Morao sam korigovati sastav koji smo uigravali. Ipak imamo 22 igrača i svi će oni dobiti šansu, neki prije, neki kasnije, pa neka je iskoriste".

(E.S.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije