Fudbal

U bubnju 21 titula

U bubnju 21 titula
U bubnju 21 titula

Real Madrid i Juventus pridružili su se Barseloni i Bajernu u polufinalu Lige šampiona, pošto su nakon velike borbe eliminisali Atletiko Madrid, odnosno Monako.

Sutra će biti poznato ko će odmjeriti snage na posljednjoj stepenici pred finalni meč u Berlinu.

Bez obzira na parove, jasno je da nas očekuju prave fudbalske poslastice u polufinalu, jer će snage odmjeriti ekipe koje su zajedno osvojile 21 titulu prvaka Evrope. Najviše ih je osvojio Real (10), zatim sljede Bajern (pet), Barselona (četiri) i na kraju Juventus (dvije). "Kraljevski klub" je eliminacijom gradskog rivala s ukupnih 1:0 nastavio put ka odbrani trofeja, što još niti jednom klubu nije pošlo za rukom u Ligi šampiona. Sa druge strane, Juventus je nakon 12 godina uspio da izbori plasman među četiri najbolja tima, a "staroj dami" je to takođe pošlo za rukom rezultatom 1:0 nakon 180 minuta meča sa Monakom.

Junak "kraljvskog kluba" bio je Havijer Čičarito Ernandez, koji je postigao jedini pogodak u samom finišu meča. Meksikanac je prošlog ljeta stigao u Real kao pozajmljen igrač Mančester junajteda i od tada na 24 utakmice postigao pet golova, a sada je postao zvijezda šampiona Evrope. Posljednji put Čičarito je bio strijelac u Ligi šampiona u novembru 2012, kada je u dresu Junajteda zatresao mrežu Brage, stoga je jasno koliko ovaj pogodak može da mu podigne samopouzdanje.

"Bio sam veoma strpljiv. Saigrači i moji voljeni podržavali su me sve vrijeme. Ovu pobjedu posvećujem svima koji su uz Real. Nadao sam se pogotku, ali ovo je zaista rezultat rada cijele ekipe i svih koji rade za ekipu", rekao je Čičarito, koji je priliku da igra dobio umjesto povrijeđenog Karima Benzeme, a pogodak je postigao iz čak 40. udarca Reala na gol Atletika.

Koliko efikasno je bilo prvo veče revanš mečeva četvrtfinala toliko neefikasno je bilo drugo. Čičaritov pogodak bio je jedini postignut u srijedu, pošto je drugi meč Monako - Juventus završen rezultatom 0:0. Tako su Italijani prošli zahvaljujući pobjedi u prvom meču (1:0).

Prve polufinalne utakmice su 5. i 6. maja, a finale se igra 6. juna u Berlinu.

Nosioci

Nosioci grupa u Ligi šampiona od naredne sezone biće aktuelni šampion Evrope i prvaci sedam nacionalnih liga sa najvećim koeficijentom. Ako prvak Evrope ujedno bude najbolji u svojoj zemlji, nosilac će postati i prvak osme zemlje na listi nacionalnih koeficijenata. Do sada su nosioci "prepisivani" sa liste najboljih klubova u petogodišnjem ciklusu, što je nekim zemljama donosilo privilegiju da imaju i po tri nosioca grupa. Od ove odluke UEFA profitiraće prvaci Italije i Rusije, a dosadašnje pozicije izgubiće Atletiko, Arsenal i Porto ili Benfika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije