Fudbal

U igri za pomoćnika Vinko Marinović i Igor Janković

U igri za pomoćnika Vinko Marinović i Igor Janković
U igri za pomoćnika Vinko Marinović i Igor Janković

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici u četvrtak trebalo bi da kompletira stručni štab najbolje fudbalske reprezentacije BiH.

Nakon što je Branimir Tulić vjerovatno pod pritiskom burnih reakcija odustao od kandidature, u igri za pomoćnike selektora Mehmeda Baždarevića iz Republike Srpske ostali su Vinko Marinović ili Igor Janković. Šefa stručnog štaba Borca podržava potpredsjednik Saveza Darko Ljubojević, dok bi članovi IO okupljeni oko Mileta Kovačevića, predsjednika FS RS, uz Mešu voljeli vidjeti trenera Kozare.

"Članovi Izvršnog odbora na sjednici zakazanoj za četvrtak u 12 sati donijeće odluke o kompletiranjima stručnih štabova. Ja u ovom trenutku ne mogu reći ko su kandidati, jer još nema prijedloga u zvaničnoj formi. Prijedlozi će biti utvrđeni na konsultativnim sastancima i predočeni članovima Izvršnog odbora na sjednici", kazao je Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

Novoizabrani selektor dobio je zadatak da spasi što se spasiti da, s obzirom na to da su pod vodstvom njegovog prethodnika Safeta Sušića "zmajevi" u četiri kola osvojili svega dva boda u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Osim Marinovića ili Jankovića, Baždareviću će u radu pomagati ranije dodijeljeni saradnik Dragan Perić i Francuz Stefan Žili, te trener golmana koji bi, također, trebalo da bude imenovan.

A selektor je početkom sedmice doputovao iz Francuske u Sarajevo, gdje će se sastati s čelnicima Saveza i razgovarati o pripremnim aktivnostima za prvu kvalifikacijsku utakmicu u Andori 28. marta. Po potrebi biće pozvan i na danšnji sastanak "bh. fudbalske vlade".

"Narednog utorka planiran je sastanak na koji će biti pozvani selektori svih deset reprezentacija, uključujući naravno i Baždarevića. Biće to prilika za međusobno upoznavanje, utvrđivanje zajedničkih ciljeva, zadataka i modaliteta zajedničkog djelovanja. Trudićemo se da u budućnosti takvi zajednički sastanci postanu praksa radi bolje koordinacije i razmjene modaliteta rada", objasnio je Baković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije