Fudbal

U svijet upućena Deklaracija o fudbalskom prijateljstvu

U svijet upućena Deklaracija o fudbalskom prijateljstvu
U svijet upućena Deklaracija o fudbalskom prijateljstvu

FOČA - U Foči je danas usvojena Deklaracija o univerzalnom poštivanju fudbalskog prijateljstva, koja će biti upućena svim članicama UN.

Deklaraciju su potpisali igrači i treneri osam ekipa koje učestvuju na 11. međunarodnom turniru "Prijatelji fudbala" /Football friends/, a usvojena je na okruglom stolu pod nazivom "Jedna lopta - jedno igralište".

Okruglom stolu prisustvovali su ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, kao i generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković.

Predsjednik beogradske Asocijacije "Prijatelji fudbala" Zoran Avramović rekao je da fudbal ne poznaje granice, te da u Foči već duže od 10 godina traje jedna od najljepših fudbalskih priča.

"Iza svih turnira ostala je upravo ova jednostavna poruka, da nam je potrebna jedna lopta - jedno igralište, bez obzira na bilo kakve razlike među nama i bez obzira na sve što nas je nekad razdvajalo ili spajalo. Mi smo danas krenuli ovdje sa prvih stotinak potpisa jedne deklaracije. Učinićemo sve da ona ima svoju priču, svoj put, da bi se za godinu, dvije ili tri znalo da je iz Foče 1. avgusta 2015. krenula prva ovakva deklaracija jer nam je važno da imamo univerzalno poštovinje Fudbalskog prijateljstva", rekao je Avramović.

Trener kadeta ljubljanske Olimpije Vanja Starčević očekuje da će značaj deklaracije prepoznati UEFA i FIFA, kojima će ovaj dokument biti proslijeđen.

"Nadam se da će vidjeti da je to dobra stvar za ove prostore, ali i za prostore Evrope i svijeta, da će je prihvatiti i da će proći dalje", rekao je Starčević.

On je dodao da je ova deklaracija odavno zaživjela u klubu iz Ljubljane.

"Kada putujemo iz Ljubljane do Foče, prolazeći kroz sva sela i gradove, igrači mi prilaze u autobusu i govore mi - 'ovdje je rođen moj otac, ovdje moja majka, stric ili ujak'. Naš klub je Jugoslavija u malom", istakao je Starčević.

Na turniru će večeras biti odigrani polufinalni susreti u kojima se sastaju Sutjeska - Olimpija i Rijeka - Željezničar.

Prethodno će u borbi za plasman od petog do osmog mjesta snage odmjeriti kadeti Zvezde i Vojvodine, te Budućnosti i Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije