Fudbal

UEFA kreće u obračun sa 76 klubova?

UEFA kreće u obračun sa 76 klubova?
UEFA kreće u obračun sa 76 klubova?

UEFA ozbiljno ulazi u obračun s klubovima koji krše finansijski fer-plej i u javnost je procurila informacija da je za sutra i prekosutra zakazan sastanak Odbora za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), prenose mediji u Srbiji. Na njihovom tapetu će se naći 76 klubova iz evropskih zemalja.

Među njima je i Crvena zvezda, koja je zasad jedini klub iz te grupe koji je i javno opomenut saopštenjem na sajtu UEFA. Evropski mediji nemaju tačnu listu problematičnih klubova, ali je procurilo da se na njoj nalaze Mančester Siti, PSŽ, Vitese...

Siti je u prethodne dvije sezone imao gubitak od 180 miliona evra, što je grubo kršenje finansijskog fer-pleja. PSŽ je samo u prethodnih godinu dana zabilježio manjak od 130 miliona evra, dok je Vitese imao minus od 43 miliona.

O njihovoj sudbini će se raspravljati u naredna dva dana, poslije čega će svakom klubu biti dostavljena dokumentacija o sankcijama koje će biti preduzete protiv njih ako u što skorije vrijeme ne riješe probleme. Četiri su moguća epiloga za klubove pod istragom, a to su odbacivanje slučaja, postizanje sporazuma poslije kojeg klub dobija uslovnu kaznu, novčana kazna od 100.000 evra i suspenzija iz evropskih takmičenja.

Do kraja nedjelje klubovi će znati odluku, a 5. maja će biti saopštena i ona konačana od UEFA o sankcijama protiv onih koji nisu pronašli rješenje. Klubovi koji budu sankcionisani će se moći žaliti Arbitražnom sudu za sport u Lozani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije