Fudbal

Uščuplić: U Njemačkoj ćemo ih napasti

Uščuplić: U Njemačkoj  ćemo ih napasti
Uščuplić: U Njemačkoj ćemo ih napasti

Napašćemo Borusiju i u revanšu u Menhenladbahu jer mi nemamo drugog načina protiv jedne takve ekipe, poručio je Dženan Uščuplić, šef stručnog štaba Sarajeva.

Protiv velikog, kvalitetnog i moćnog protivnika "bordo tim" je u četvrtak naveče u prvoj utakmici plej-ofa Lige Evrope poražen sa 2:3, a većina će se složiti da su zbog prikazane igre, truda i svih dešavanja na terenu protiv favorizovanog rivala zaslužili barem remi. Potvrđuje to i gromoglasan aplauz na otvorenoj sceni i ovacije kojima je domaći tim nagrađen od svojih navijača nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

"Odigrali smo izuzetno kvalitetno protiv puno jačeg protivnika, koji ovakve utakmice igra svake sedmice. Dobro smo im parirali. Mislim da bi realno bilo da je rezultat ostao 2:2 s obzirom na prikazanu igru obje ekipe i da smo drugi gol primili izuzetno naivno. Taj gol u finišu poluvremena psihološki je negativno uticao na moje igrače, koji su do tog trenutka držali visok nivo igre i dominirali terenom", kazao je Uščuplić.

A upravo taj drugi gol Borusije donio je golmanu Dejanu Bandoviću epitet tragičara meča. U petak su internet portali bili puni kritika na njegov račun, a upravo zbog te loše intervencije nije dobio poziv u reprezentaciju BiH.

"Kada primite takav gol, normalno je da ekipa malo 'potone'. Međutim, ja sam ponosan što su se moji momci uspjeli vratiti golom Harisa Duljevića, ali na kraju nismo uspjeli da odigramo neriješeno", kazao je Uščuplić.

Strijelci za Sarajevo bili su Bojan Puzigaća u 26. i Haris Duljević u 59. minuti, dok su golove za Borusiju postigli Andre Hahn u 10. i rođeni Zeničanin Branimir Hrgota u 41. i 73. minuti. Ipak, i pored poraza u taboru sa "Koševa" nisu razočarani.

"Odigrali smo sjajnu utakmicu i pokazali da možemo parirati i bundesligašu. Nismo ušli sa strahom u meč na 'Koševu' i nećemo se predati ni u revanšu. Ove sezone dva puta smo gubili domaće utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv predstavnika Norveške i Grčke i dva puta nadoknadili tu prednost. Zašto se ne nadati istom podvigu i protiv Njemačke? Vjerujem da možemo jednako kvalitetno odigrati i u Menheldadbahu, te pružiti dostojan otpor njemačkom timu", smatra Puzigaća, čiji je izjednačujući pogodak (1:1) "zapalio" oko 30.000 ljubitelja fudbala na najvećem bh. stadionu.

Sarajevo je i dalje autsajder i biće izuzetno teško izboriti plasman u grupnu fazu, ali ima aktivan rezultat. S tim se slaže i trener Borusije Lukien Favre. Zadovoljan je rezultatom, ali je upozorio da njegov tim nije osigurao dalji plasman.

"Sarajevo je odigralo jako dobro tehnički, puno su trčali i pravili su nam probleme. Pobijedili smo 3:2, ali ipak moramo još puno raditi i korigovati neke stvari. Sarajevo je izgubilo i od Haugesunda i od Atromitosa na svom terenu i svjestan sam da ovo nije gotovo", kazao je Favre.

Revanš se igra u četvrtak u Menhenladbahu, s početkom u 20.45.

Cimirot junak

Igrač koji je privukao najviše simpatija i pažnju navijača bio je Gojko Cimirot. Nekadašnji fudbaler Leotara i mladi reprezentativac nakon odlične partije protiv Borusije u petak je zaradio i poziv Safeta Sušića.

"Sretan sam i ponosan zbog poziva selektora Sušića. Poziv je potvrda za dobre igre u dresu Sarajeva i za mene je ovo dodatna motivacija", kazao je Cimirot.

Bez incidenata  

Utakmica je, osim na terenu, protekla i u izvrsnoj atmosferi na tribinama. Navijači oba tima napravili su fantastičan ugođaj, a zanimljivo je da su pirotehnička sredstva upotrijebili gosti iz Njemačke, dok su domaći navijači koristili samo dozvoljene rekvizite. Sve je proteklo bez bilo kakvih incidenata kako na stadionu, tako i na ulicama Sarajeva, što su potvrdili i iz MUP-a KS.

Stojčev: Nije gotovo  

Miloš Stojčev žali za propuštenim prilikama, ali za njega je utakmica na "Koševu" samo prvo poluvrijeme.

"Imali smo više loptu u svojim nogama, kontrolisali situaciju i šteta što nije povoljniji rezultat. Nismo imali sreće protiv jedne kvalitetne ekipe iz 'lige petice'. Međutim, priča nije završena, nećemo se predati. U Njemačku idemo po pobjedu", najavio je Stojčev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije