Fudbal

Uvertira za Kipar

Uvertira za Kipar
Uvertira za Kipar

Fudbalerima Bosne i Hercegovine Lihtenštajn je ostao u lijepom sjećanju sa početka prošlih kvalifikacija kada su u Vaduzu pobijedili sa visokih 8:1, što je označilo početak puta ka istorijskom plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Danas, dvije godine poslije, izabranici selektora Safeta Sušića s istim protivnikom igraju prijateljski meč na stadionu "Tušanj" u Tuzli i priželjkuju reprizu, ako ne visokog rezultata, onda početka pohoda koji će ponovo završiti učešćem na jednoj velikoj sportskoj smotri. Ulog je sada Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj i prva prepreka "zmajevima" biće Kipar, 9. septembra u Zenici. Ogled sa Lihtenštajnom trebalo bi da pomogne šefu stručnog štaba da otkloni sve dileme u vezi sa sastavom i načinom igre u prvom meču kvalifikacija.

"Znam čime raspolažem, već sada znam devet ili čak deset igrača koji će početi utakmicu s Kiprom, ali dobro će nam doći jedna ovakva provjera da vidimo još neke sitnice. Protiv Lihtenštajna ćemo nastupiti u kombinovanom sastavu. Ne vjerujem da će ijedan igrač odigrati svih 90 minuta, možda jedino Muhamed Bešić, jer u posljednje vrijeme nije imao dovoljnu minutažu u Evertonu", rekao je Sušić.

Kiša, koja je juče padala u gotovo svim krajevima BiH, pa tako i Tuzli, ipak nije pokvarila odličnu atmosferu na ulicama grada soli. Euforija među navijačima polako je rasla, a oni najvjerniji ovacijama su dočekali autobus s fudbalerima, te najavili dolazak i na sinoćnji trening.

"S obzirom na to da u Tuzli zaista vlada euforija zbog našeg dolaska, da je interesovanje veliko i da će stadion biti pun, mi jednostavno moramo početi meč s našim najzvučnijim imenima. Publici to dugujemo. Edin Džeko, Asmir Begović i Miralem Pjanić vjerovatno će biti na terenu samo prvih 45 minuta", najavio je Sušić izrazivši očekivanja da, bez obzira na slabiji renome protivnika, od svojih pulena očekuje maksimalno zalaganje:

"U tom meču očekujem da vidim ozbiljnost bez obzira na to što protivnik nije atraktivan. Treba nam dobar rezultat protiv Lihtenštajna kao uvertira za Kipar."

Utakmica BiH - Lihtenštajn biće odigrana danas s početkom u 17 časova uz direktan prenos na BHT 1.

  • 10.000 navijača očekuje se danas na stadionu "Tušanj" u Tuzli, gdje su sve ulaznice rasprodate još prošle sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije