Fudbal

Velikan traži spas od gašenja

Velikan traži  spas od gašenja
Velikan traži spas od gašenja

Kako bi izbjegao gašenje zbog ogromnih dugova nastalih višegodišnjim lošim rukovođenjem, Košarkaški klub Bosna, nekadašnji velikan evropske, jugoslovenske i bh. košarke, primoran je da uđe u fuziju sa KK Rojal.

Ovakvo rješenje za izlazak iz nemoguće situacije u koju je upao slavni kolektiv predloženo je na vanrednoj sjednici Skupštine KK Bosna, koja je održana u utorak navečer. Sporazum s manje poznatim sarajevskim klubom bi definitivno trebalo da bude verifikovan na novoj sjednici Skupštine, koja će najvjerovatnije biti održana u petak. Rojal je klub koji vodi Almir Bradić, nekadašnji igrač mlađih kategorija Bosne. Klub je u svom igračkom kadru imao veliki broj Bosninih juniora i prošle sezone je kroz A2 ligu uspio izboriti ulazak u A1 ligu. Ako sve bude išlo po planu, i novi klub dobije dozvolu Košarkaškog saveza BiH, onda će u Ligi 13 BiH ove sezone igrati KK Rojal Bosna. Spomenutim sporazumom Bosna bi svoje mjesto u Ligi 13 BiH ustupila Rojalu, kao i ime i grb na korištenje. Za uzvrat Rojal bi se obavezao da višak dobiti svake godine uplaćuje Bosni na ime vraćanja duga, kako bi klub ponovo stao na svoje noge. Do tada takmičarke aktivnosti KK Bosna biće zamrznute, tačnije brend nekadašnjeg šampiona Evrope nastavio bi postojati kroz KK Rojal. Prije glasanja o ulasku u fuziju, ostavku na mjesto člana Skupštine dao je Emir Haračić, koji je istakao da ne želi sudjelovati u gašenju velikana bh. košarke.

"Ne želim da moje ime ostane upisano među onima koji su potpisali smtrovnicu KK Bosne. To se možda sada može zvati hibernacijom, ali nisam optimista da će se Bosna iz ovog sna ikada vratiti", rekao je on.

Aktuleno rukovodstvo smatra da drugog načina za legalno poslovanje kluba nema.

"Ne želimo da radimo stvari koje su rađene u prošlosti, a to je poslovanje koje nije u skladu sa zakonom i koje je dovelo klub u gotovo bezizlaznu situaciju", kazao je Adnan Jašarević, predsjednik Upravnog odbora Bosne.

Posljednja revizija finansijskog stanja u KK Bosna pokazala je poražavajuće podatke. Jašarević je naveo da je dug Bosne 5,3 miliona KM, uz mogućnost da taj iznos poraste za dva do tri miliona zbog poreznih dugova.

O tome ko je kriv za tako velika dugovanja KK Bosna na sjednici nije raspravljano, već je taj dio posla prepušten istražnim organima.

Na krovu Evrope

Bosna je tri puta bila šampion Jugoslavije, dok je 1978. osvojila i duplu krunu osvajanjem šampionata i Kupa Jugoslavije. Tada su dres "studenata" nosili Mirza Delibašić, Žarko Varajić i Ratko Radovanović, koji su te godine u finalu Kupa evropskih šampiona u Grenoblu uspjeli da savladaju italijanski Vareze i domognu se krova Evrope. Najbolji strijelac tog finala bio je Varajić, koji je ubacio 45 poena i koji i dalje drži rekord po broju poena postignutih u finalnim utakmicama za titulu šampiona Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije