Fudbal

Porto za 11 godina od prodaje igrača zaradio 720.000.000 еvra

Porto za 11 godina od prodaje igrača zaradio 720.000.000 еvra
Porto za 11 godina od prodaje igrača zaradio 720.000.000 еvra

Od kada su osvojili Ligu šampiona u sezoni 2003/04, čelnici Porta su na prodaji igrača zaradili skoro 720 miliona evra. Posljednji u nizu bogatih transfera je Danilov u Real Madrid za 31,5 miliona evropskih novčanica.

Deko, Maniče, Pepe, Lisandro Lopez, Radamel Falkao, Fredi Guarin i Hulk samo su neki od igrača koji su za velike cifre napustili "Dragao" i dobro popunili kasu kluba iz Portugala. Od trenutka kada su se popeli na krov Evrope, postali su rasadnik talenata širom Evrope i njihovi igrači sada igraju u najboljim klubovima Starog kontinenta.

Ulaganje u skaut-službu pokazalo se još jednom kao pun pogodak, jer se u Portu jeftino kupuje, a skupo prodaje. Posljednji takav slučaj zvanično se dogodio 31. marta, kada je desni bek Danilo i zvanično kupljen od strane Real Madrida. S njegovim transferom u kasu Porta u posljednjih 11 godina slilo se tačno 717.990.000 miliona evra. Za isto vrijeme na kupovinu igrača čelnici ovog kluba potrošili 350 miliona evra.

Iako sve djeluje kao fudbalska bajka, pojedini mediji su objavili da dio novca od prodaje igrača ide na račun raznih menadžera, posrednika, "trećih strana". Upravo ovu "treću stranu" FIFA je zabranila i ta odluka bi trebalo da stupi na snagu u maju, a zanimljivo je da se Fudbalska liga Portugala žalia UEFA na ovu odluku Svjetske fudbalske federacije. Žalbi se pridružila i Fudbalska liga Španije. Vlasništvo "trećih lica" nad ugovorima fudbalera, pored ove dvije zemlje, popularna je praksa i u Latinskoj Americi.

Najviše novca od prodaje igrača bivši prvak Evrope zaradio je na odlasku Hamesa Rodrigeza, koji je, prema podacima sajta Transfermarkt.de, otišao u Monako za 45 miliona evra. Kolumbijac je sada član Real Madrida, koji je za njega platio 80 miliona evra. Iza Rodrigeza se nalaze Radamel Falkao i Eliakuim Mangala, koji su otišli put Atletiko Madrida, odnosno Mančester Sitija za po 45 miliona evra.

Kada je u pitanju kupovina, čelnici "zmajeva" najviše su potrošili prilikom dolaska Hulka iz japanskog Tokio Verdija i to 19 miliona evra, dok je na drugom mjestu Danilo, koji je plaćen 13 miliona evra, a sada je otišao za skoro 20 miliona više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije