Fudbal

Zajko Zeba najbolji fudbaler BHT Premijer lige BiH

Zajko Zeba najbolji fudbaler BHT Premijer lige BiH
Zajko Zeba najbolji fudbaler BHT Premijer lige BiH

Nagrada za najboljeg fudbaler BH Telecom Premijer lige došla mi je kao utjeha za propušteno osvajanje barem jednog pehara, kazao je Zajko Zeba, najbolji fudbaler minule sezone.

Nagrada mu je uručena u nedjelju naveče na svečanosti u hotelu "Terme" u organizaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Analizirajući sezonu u kojoj je Sloboda osvojila vicešampionski naslov i poražena u finalu najmasovnijeg takmičenja, iskusni veznjak smatra da su Tuzlaci na kraju platili danak napornog ritma.

"Cijelu sezonu smo bili na korak od izvora, do duple krune i na kraju smo ostali žedni. Zbog igranja na dva fronta tokom cijele sezone platili smo ceh i ostali bez ijednog trofeja. Nismo ništa kalkulisali i ostaje gorčina. Žao mi je, bili smo blizu u prvenstvu, pogotovo u Kupu. Međutim, sezonu nikako ne možemo nazvati neuspješnom. Nama je na početku bio cilj da izborimo opstanak, a na kraju smo izborli Evropu. Nismo uspjeli osvojiti prvi trofej za Slobodu, ali ima naredna sezona da to popravimo", kazao je Zajko Zeba u razgovoru za "Nezavisne".

NN: Znači li to da ostajete u Slobodi?

ZEBA: Već su počela nagađanja o mom odlasku. Već se spominju i neki klubovi kojima sam navodno zanimljiv. Međutim, ja ima ugovor još godinu dana, čelnici Slobode su prekorektni, stvorila se dobra ekipa, kostur i atmosfera. Pritom je i Husref Musemić najavio da će ostati na mjestu trenera, te nema razloga da razmišljam o bilo kakvom transferu. Nadam se samo da ćemo nastaviti uzlaznom putanjom i da ćemo i dogodine biti među vodećim klubovima.

NN: Šta očekujete u Evropi? 

ZEBA: Imao sam priliku igrati Evropu ranije i sa Željezničarom, te ljubljanskom Olimpijom, Mariborom i znam da je veome nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Teško je da mi možemo najavljivati neke velike rezultate, prijetiti nekome. Dosta toga zavisi od žrijeba, a ako nas sreća pomazi nikad se ne zna. Najbitnije je da sastavimo dobru ekipu, da nam ne ode veći dio fudbalera, pa onda što da ne razmišljati i o evropskom iskoraku. Ohrabruje podatak da smo i u nekim pripremnim utakmicama parirali renomiranim ekipama, a u prvenstvu se pokazalo da bolje igramo s jačim protivnicima.

NN: Na kojim pozicijama su potrebna pojačanja?

ZEBA: Pojačanja uvijek trebaju kako bi se što manje osjetio izostanak nekog od igrača. Mi smo u rosteru imali 12 ili 13 igrača i jača konkurencija nam je potrebna. Na kojim pozicijama smo slabi procijeniće i reći stručni štab, ali nova imena svakako su dobrodošla.

NN: Kako komentarišete učinak Vaših bivših klubova?

ZEBA: Zrinjski je očekivano došao do titule šampiona. Imali su najveći fond igrača. Ispali su rano u Kupu, što im je u jednu ruku koristilo da sve snage usmjere u BHT Premijer ligu. Što se tiče "Želje", ostao je bez Evrope. Međutim, nakon veoma loše prve polusezone, u drugoj su maltene trebali sve pobijedit, a to je objektivno bilo teško za očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije