Fudbal

Završnica Lige šampiona: Ko su dobitnici, a ko gubitnici

Završnica Lige šampiona: Ko su dobitnici, a ko gubitnici
Završnica Lige šampiona: Ko su dobitnici, a ko gubitnici

Nakon više od dva mjeseca čekanja nastavlja se Liga šampiona, mečevi osmine finala donijeće nekoliko derbija, ali i neke duel koji možda nisu na renomeu elitnog takmičenja. S obzirom na protekli period, rezultate i formu, ko su bili dobitnici, a ko gubitnici na žrebu u decembru?

Već prvog dana na programu je jedan od derbija, PSŽ ima jasan cilj ove sezone u LŠ – titulu, prije svega jer je to posljednja šansa za Zlatana Ibrahimovića.

Rival "svecima" će opet biti Čelsi, treću sezonu u nizu, ali za razliku od prethodnih, "plavci" više ne predstavljaju strah i trepet pod vođstvom Žozea Murinja, već se bore za opstanak u Engleskoj.
U drugom meču dana boriće se dva tima koje možemo svrstati u favorite iz sijenke, Benfika je već godinama u vrhu evropskih fudbala, a Zenit polako razbija okove istoka i ulazi u rang za ekipama iz "liga petice".

Najteži posao od favorita imaće prošlogodišnji finalista Juventus koga očekuje mašinerija iz Minhena, koja je prije tri sezone rutinski nadigrala "Staru damu". Motiv više za Bavarce je što je ovo posljednja sezona Pepa Gvardiole na čelu tima s kojim nije uspio da osvoji LŠ.

Na papiru lagan posao bi trebalo da imaju Madriđani, Real očekuje okršaj sa Romom koja ni u Italiji ne bilježi očekivane rezultate, dok bi trijumf PSV-a nad Atletikom bio ravan senzaciji.

Meč koji mnogi ne smatraju dostojnim osmine finala Lige šampiona je okršaj Genta i Volfsburga, ne samo zbog imena dva tima već i trenutne forme. Belgijanci nisu prvi ni u svom prvenstvu, dok "vukovi" igraju sa previše oscilacija u Bundesligi.

Pobjednici žrijeba:

Zenit – Uprkos pet pobjeda u grupnoj fazi Zenit je mogao u osmini finala da "naleti" na Pari Sen Žermen, Arsenal ili Juventus, što bi vjerovatno značilo eliminaciju ruskog šampona u februaru. Međutim, žrijeb je timu iz Sankt Peterburga donio Benfiku, koja svakako nije tim za potcenivanje, ali je svakako rival koji se može pobjediti.

Predvođeni impresivnim Hulkom koji igra svoju najbolju sezonu u Rusiji (11 golova na 23 utakmice), te bivšim triom Benfike Esekijel Garaj, Havi Garsija, Aksel Vitsel, Zenit svakako ima tim koji može da zakomplikuje situaciju i glavnim favoritima.

S obzirom da je ovo posljednja sezona Andre Vilas-Boaša na klupi tima, nema sumnje da će dati sve od sebe da "preskoče" bar Portugalce.

Pari Sen Žermen – Četiri godine dominacije u Francuskoj zasitile su "svece", pa neuspjeh u Ligi šampiona verovatno bi značio i neuspješnu sezonu.

Već godinama Parižani grade tim oko Zlatana Ibrahimovića za osvajanje LŠ, a ovo će Šveđaninu biti posljednja šansa da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje da uđe u legendu, jer igra posljednju sezonu u PSŽ, a teško da će karijeru u 34. godini nastaviti u nekom moćnom timu.

PSŽ već godinama nema sreće sa žrijebom, ove sezone je djelio grupu sa Real Madridom, morao je da se zadovolji durgom pozicijom, što im je donijelo Čelsi u nokaut fazi. Međutim, prošle ili pretprošle sezone to je značilo duel sa jednim od najboljih timova svijeta, ali sada je situacija potpuno drugačija.

"Svi u Čelsiju su pomislili: "Ne, ne PSŽ, ne opet oni", poslije žreba. I dalje pamtimo prošlu sezonu. Imali smo prolazak u svojim rukama, igrali na Stamford Bridžu, PSŽ je imao igrača manje, ali smo sve uništili primivši dva gola poslije kornera. Znamo da je PSŽ jedan od timova od kojih se svi plaše ove sezone, na nivou su Reala i Barselone", rekao je krilni napadač Čelsija Eden Azar.

Čelsi je na koljenima, teško da će se izboriti za plasman u Evropu slijedeće sezone, zbog čega je izvjesno da će Gus Hidink žrtvovati elitno takmičenje, jer njegov tim jedva može da parira i autsajderima iz Premijer lige.

S obzirom na formu, jedina nada za londonski tim su prekidi Vilijana, dok s druge strane neće znati s koje strane im prijeti veća opasnost, od Ibrahimovića, Kavanija, Lavecija, Mure, Di Marije...

Gent – Rekli smo da Gent ne spada u evropski fudbalski krem, ali mu je žrijeb omogućio da stigne možda i do osam najboljih klubova evrope. Belgijanci su izborili osminu finala pored Valensije i Olimpika iz Liona, a onda ih je pogledala sreća i na žrebu.

Volfsburg je svakako tim koga se mnogo plaše, eliminisao je Mančester junajted u direktnom duelu, ali to ove sezone i nije neki problem. Problem je odlazak Kevina de Brujnea u Mančester Siti koji je ostavio nepopunjivu prazninu. Zimska pauza je dodatno uticala na formu tima koji je u takmičarskim mečevima ove godine ostvario samo jednu pobjedu, i to proteklog vikenda.

Gent je do najboljih 16 stigao jednostavnom taktikom, nikada se ne predaj, izbjegao je glavne predatore u bazenu, pa sa pravom može da se nada novom uspjehu u LŠ. Manjak iskustva će svakako uticati na nastup ovog tima, ali nema sumnje da će to nadoknaditi motivacija jer im rival nisu Bajern, Siti, PSŽ, Barselona, Real, nego Volfsburg.

Gubitnici žrijeba

Italijani – Juventus i Roma nisu bili miljenici kuglica prošlog decembra, dobili su najteže moguće rivale.

"Stara dama" ima status finaliste takmičenja, ali joj je rival Bajern. Da li je potrebno reći nešto više o timu koji ove sezone nije dobio tek četiri od 31 utakmice? Šta je potrebno naglasiti o timu koji vodi Pep Gvardiola da bi se isteklo koliko je moćan? Ništa!

Juventus je fantastičnoj formi, dobio je 15 uzastopnih utakmica u Seriji A i nakon očajnog starta stigao do prve pozicije, ali da bi nadigrao Bavarce "Staroj dami" je potrebno znatno više od onoga što pokazuje u Kalču.

Ne samo što su Robert Levandovski i Tomas Miler opasniji od bilo kog napadačkog tandema iz Italije, nego što je za razliku od prošle sezone nosilac Juventusove igre Arturo Vidal sada upravo u Bajernu.

Ne kažem da će Bajern bez problema dobiti dvomeč sa Juventusom, ali je jasno da tim iz Torina nema mira još od žreba parova osmine finala u Nionu.

Još veću nesreću na žrebu imala je Roma. Rimljani su se jedva provukli do osmine finala, a onda su prije početka meča dobiti nokdaun. Dobili su Real Madrid. "Kraljevski klub" ne dominira kao što zna, ali sa Kristijanom Ronaldom može da pobjedi bilo koga.

Zinedin Zidan je vratio mir u svlačionicu i Madriđani polako pronalaze pravi ritam koji bi mogao da ih odvede do finala. Deset golova Raju, pet Deportivu i šest Espanjolu možda ne zvuči mnogo moćno, ali četiri Atletik Bilbao ne može svako da postigne.

S druge strane, Rimljani se muče i kod kuće, teško osvajaju bodove u Seriji A, pa su doveli u pitanje plasman u LŠ slijedeće sezone. To je verovatno veći problema za "vučicu" od Reala, jer šta ima vredi četvrtfinale elitnog takmičenja ove godine, ako ga neće igrati slijedeće.

Arsenal – Poslije više od deset godina Arsenal je tako blizu titule u Premijer ligi, ali ne sme posustati ni sekunde ukoliko želi trofej u svojim rukama. Međutim, sve kvari Liga šampiona. Bar malo sreća da je pogledala "tobdžije" ovaj februar bi im bio lakši.

Ali nije, dok se u sjevernom Londonu prave računice šta je potrebno da se stigne do vrha Premijer lige pre Lestera, Totenhema i Mančester Sitija, stiže im branilac titule Barselona. Kaznena MSN ekspedicija spremna je da još jednom pokaže da im nije bitno ko je rival, da 5-6 golova mogu da postignu s lakoćom.

Arsenal se namučio da dođe do osmine finala, morao je u posljednjem kolu grupne faze da slavi sa dva gola razlike na teškom gostovanju kod Olimpijakosa, i uspio je, ali je žreb u Nionu mnoge doveo u dilemu, da li je bilo vredno?

Sada je pred Arsenom Vengerom veliki ispid, da li će da sve svoje snage iskoristi i pokuša da šokira Katalonce, ili će da svoje adute sačuva za Premijer ligu, jer nema sumnje da će se protiv Barse istrošiti i previše da bi na proljeće mogli da zadrže trenutni nivo forme.

PSV – Poslije mnogo godina Holandija ima predstavnika u završnici, ali PSV nema mnogo razloga za slavlje. Nakon što je neočekivano bio ispred Junajteda i CSKA u grupnoj fazi, PSV je za rivala u osmini finala dobio Atletiko Madrid.

"Jorgandžije" svakako nisu bauk poput Reala, Mančester Sitija, Barselone ili Bajerna, ali bi "filipsovcima" sigurno bili lakše da im je rival Čelsi ili Zenit. Međutim, dobili su težak zadatak da se nose sa timom Dijega Pabla Simeonea, koji želi da se iskupi za prošlu sezonu.

Atletiko više nije tim koji je razbijao rivale sa tri, četiri gola, sada jedva postiže i dva gola po meču, ali stoji rame uz rame sa Barselonom u borbi za titulu u Primeri. Jasno je da je Simeoneovoj ekipi sada skoro nemoguće dati gol, primila je samo 11 na 24 utakmice u Primeri, a PSV nije ekipa poznata po efikasnosti.

S druge strane, konstantno vreba opasnost od Antoana Grizmana, Kokea, pa u posljednje vrijeme čak i od Fernanda Toresa. Navijači u Ajndhovenu su sigurno zadovoljni što mogu da ugoste takav tim, ali njihove ambiciju su znatno veće, ali pitanje i koliko realne.
(N.N./B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije