Fudbal

Željezničar osigurao šampionsku titulu: Fešta na Grbavici

 Željezničar osigurao šampionsku titulu: Fešta na Grbavici
Željezničar osigurao šampionsku titulu: Fešta na Grbavici

Pobjedom protiv Slavije na "Grbavici" sa 3:1 i zahvaljujući remiju prvog pratioca Širokog Brijega sa Rudarom (1:1), Željezničar je tri kola prije kraja sezone osigurao šampionsku titulu BiH sa 11 bodova prednosti.

Zasluge pripadaju kompletnom stručnom štabu, igračima, Upravi, armiji navijača i svima onima koji su na bilo koji način vezani za klub sa "Grbavice". Međutim, većina će se složiti da najveće zasluge idu na adresu menadžera Amara Osima, čovjeka koji je od "Želje", barem za naše uslove, stvorio veliko fudbalsko ime. U srijedu je osvojio svoj osmi trofej u trenerskoj karijeri. Ranije je u zbirci sakupio četiri naslova prvaka BiH, tri u Kupu i jedan trofej u Japanu. Iako tabela govori da je ovogodišnji pehar stigao lako, Osim se prisjetio lošeg starta sezone.

"Ovakav rasplet plod je dugogodišnjeg i studioznog rada. Bili smo zadnje dvije sezone konstatno u vrhu, uz to smo se dodatno pojačali, a imali smo nikakav ili jako slab odlazak igrača. Sve to je uticalo da se završi ovako. Međutim, treba da budemo realni i postavmo pitanje jesu li nas baš svi nakon prva četiri kola vidjeli na kraju na vrhu. Imali smo dobre preduslove da osvojimo titulu, ali su se neke stvari morale i poklopiti", kaže Osim.

Konstataciju kako su se prije utakmice u srijedu navodno pojavile priče da će Slaviji bukvalno pokloniti bod kako bi ostala u ligi, Osim je shvatio kao uvredu. Napominje da je njegov tim poštenim i marljivim radom stigao do vrha, a u tom tonu odigraće i do kraja prvenstva.

Priče da bi trebalo pustiti bilo kome za mene su uvrede, kaže Osim

"Priče da smo trebalo da pustimo Slaviji ili bilo kome za mene su uvrede. 'Željo' je cijelu godinu radio pošteno i marljivo kao mrav da bi bio tu gdje jeste. Da imamo 150.000 bodova ne bismo i nećemo nikad nikome pustiti. No, valjda je ovo takva država da se svaki uspjeh odmah minimizira takvim pričama. Mi smo sve utakmice koje smo mogli pobijediti, pobijedili. To je tako u sportu, pa ćemo i do kraja pokušati sve pobijediti", naglasio je Osim.

Zajednički trud, rad, disciplina, dosta odricanja i doza sreće jedini su razlog uspjeha. Sve ostalo su, kako Osim kaže, "čaršijske priče".

"Očigledno je da se neke stvari mogu napraviti ako se uloži dovoljno truda. U ovoj državi ljudi uopšteno uvijek pričaju kako je neko došao do nečega na neki fol, na neku mućku, prepad ili štelu. Međutim, mi smo svoj cilj ostvarili velikim radom i to ne treba zaboraviti", tvrdi Osim.

Prokomentarisao je strateg "plavih" i kiks najvećeg rivala Sarajeva u srijedu u malom gradskom derbiju protiv Olimpica (0:1). Pripremajući se za vječiti derbi trener "bordo" tima Dragan Jović odmarao je neke ključne igrače.

"Očito su pogriješili. Odmarati ekipu radi neke naredne utakmice i onda izgubiti pred 2.500 svojih navijača. Ne znam šta da kažem, osim da je to katastrofalan način da se uđe u derbi", rekao je Osim, koji ne misli da njegovom tim u subotu pripada uloga apsolutnog favorita na "Koševu":

"Nismo favoriti i nismo opušteni. Prvaci smo i do kraja moramo pokušati sve pobijediti kako bi to opravdali".

Tuča na tribinama

Ono što je proteklih godina, uz igru "plavih", krasilo "Grbavicu" bili su i navijači. Popularni "manijaci" bili su 12. igrač, ali su, nažalost, posljednjih mjeseci međusobnim razmiricama uveliko pokvarili ugođaj i slavlje. Atmosfera među njima već duže je uzavrela. Svađe na tribinama su česte, a sve je kulminiralo u srijedu kada je izbila i tuča na južnoj tribini gdje su smješteni oni najvatreniji. Veće incidente brzom intervencijom spriječila je policija. Javna je tajna da su povod nesuglasica želje nekoliko pojedinaca da se nametnu kao vođe. Neki od njih imaju i popriličan policijski dosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije