Fudbal

Željo na Otoci

Željo na Otoci
Željo na Otoci

Borbu za titulu i korak sa liderom Zrinjskim fudbaleri Željezničara nastojaće održati ovog vikenda pobjedom u malom gradskom derbiju 26. kola Premijer lige BiH protiv Olimpica.

Tradicija je na strani "plavih", ali opreza na gostovanju na "Otoci" neće nedostajati. Otežavajuća okolnost za goste je izaostanak kapitena Muamera Svraka i Eldara Hasanovića, dok je zbog povrede upitan i Tomislav Tomić.

"Suvišno je govoriti o značaju utakmice za nas. Izjednačeni smo bodovno sa Mostarcima i zato je derbi sa Olimpicom veliki, a ne mali gradski. Imam problema sa koljenom, ali se nadam da ću biti sposoban da zaigram i pomognem svom timu", rekao je Tomić.

Faik Kolar, šef stručnog štaba Olimpica, ne bi imao ništa protiv reprize susreta od 6. oktobra prošle godine, kada je debitovao na klupi upravo protiv "Želje" na "Grbavici" i remizirao 1:1.

"Uvijek se prije susreta sa 'Željom' osjeti neki veći naboj u ekipi. 'Plavi' su uvijek jaki, kvalitetni, pokazuje to i tradicija. Nikad ih nismo pobijedili, ali mi polako tradicije jednu po jednu rušimo. Očekujem da to uradimo i u ovom meču. Jesenas smo na 'Grbavici' postigli prvi gol, a sada je vrijeme za pobjedu ili najmanje remi", kaže Kolar.

U odbrani vrha tabele Zrinjski objektivno ne bi trebalo da ima većih problema.

"Prihvatamo ulogu favorita. Znamo da smo bolji, jači i kvalitetniji od već otpisanog Leotara. Međutim, zahtijevaću maksimalnu ozbiljnost i vrhunski pristup. Teren je jedino mjerilo na kojem sitne greške mogu da iznjedre velika iznenađenja", kazao je Branko Karačić, strateg Mostaraca.

Kiks vodećeg dvojca priželjkuje Široki Brijeg, koji će seriju loših rezultata nastojati prekinuti protiv Slavije. Atmosferu uoči meča uzdrmala je u petak odluka trenera Slavena Muse da zbog nediscipline sa treninga udalji Krešimira Kordića. Protiv igrača je sproveden disciplinski postupak, ali u premijerligašu iz Istočnog Sarajeva ne obaziru se previše na nesuglasice u protivničkim redovima.

"Nama je do kraja sezone svaka utakmica derbi i gledamo samo sebe i kako da poboljšamo stvari u našim redovima. Meč na 'Pecari' će biti izuzetno težak, ali pokazali smo protiv Borca da se možemo nositi sa jakim timovima", smatra Dragan Radović, trener Slavije.

Parovi 26. kola, subota od 16.30: Velež - Travnik, Leotar - Zrinjski, Olimpic - Željezničar, Čelik - Radnik, Široki Brijeg - Slavija, od 19.30: Borac - Rudar, nedjelja od 16.30: Mladost - Vitez Bijeljina 16:30. U petak igrali Sarajevo - Zvijezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije