Fudbal

Zgrće lovu i u penziji

Zgrće lovu i u penziji
Zgrće lovu i u penziji

Da treneri i u penziji mogu zarađivati milione evra ukoliko su bili uspješni u poslu kojim su se bavili, vidi se i na primjeru legendarnog menadžera Mančester junajteda ser Aleksa Fergusona, koji i nakon odlaska sa klupe "crvenih đavola" zarađuje tri miliona evra.

Legendarni menadžer Junajteda u penziju je otišao u maju 2013. godine, ali od tada učestvuje u radu kluba i pomaže ekipi. U prošloj godini je Škot zaradio nešto više od tri miliona evra, a službena titula mu je ambasador kluba sa "Old Traforda".

Jasno je da za tu zaradu postoji jasna računica, jer Ferguson je i dalje "zaštitni" znak Mančester junajteda i najprepoznatljivija figura u fudbalskom svijetu. Stoga je bilo i logično da nastavi sa radom na dizanju popularnosti "crvenih đavola", koji su i dalje među tri najpopularnija fudbalska kluba na svijetu.

Ferguson tako u penziji zarađuje više para nego većina trenera u evropskim ligama. Jasno je da ne može da se mjeriti s mladim snagama kao što su Pep Gvardiola, koji u Bajernu ima godišnju platu od 17 miliona evra, ili Žoze Murinjo, koji na mjestu menadžera Čelsija ima nešto više od 10 miliona evra po sezoni. Ali Ferguson zarađuje skoro kao i Jirgen Klop, koji na klupi Borusija Dortmunda ima godišnju platu od oko 3,5 miliona evra, koliko ima i Manuel Pelegrini, menadžer Mančester Sitija, protiv kojega se, dok je bio aktivno na klupi Junajteda, borio za titulu prvaka Engleske. U rangu pomenutih trenera po primanjima se nalaze Brendan Rodžers, menadžer Liverpula, i Rafael Benitez, trener Napolija.

To su samo neki menadžeri koji imaju minimalno veća primanja od Fergusona, dok se na klupama nekih vrhunskih ekipa nalaze stručnjaci koji imaju istu platu kao Škot ili čak i manju.

Loran Blan na klupi PSŽ-a zarađuje tačno tri miliona evra po sezoni, dok Masimilijano Alegri u Juventusu ima 2,5 miliona evra isto kao i Dijego Simeone na klupi Atletiko Madrida, dok Filipo Inzagi u Milanu ima "samo" 1,5 miliona evra na godinu.

Blan pred otkazom?

Naser al Helaifi, predsjednik PSŽ-a, nezadovoljan je rezultatima tima i namjerava da otpusti trenera Lorana Blana, prenosi španski AS. List tvrdi da je glavni kandidat da zamijeni Blana na klupi Parižana šef stručnog štaba Atletiko Madrida Dijego Simeone. Ukoliko ne uspiju da angažuju Simeonea, drugi na listi želja je trener Napolija Rafael Benitez, a u užem izboru je i bivši istaknuti reprezentativac Danske Mihael Laudrup, koji je do prošle godine bio na mjestu menadžera Svonsija, a trenutno radi u Kataru kao trener Lekvije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije