Fudbal

"Zlatna lopta" smiješi se Ronaldu

"Zlatna lopta"  smiješi se Ronaldu
"Zlatna lopta" smiješi se Ronaldu

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i francuski časopis "France football" objavili su spisak od 23 kandidata za nagradu "Zlatna lopta", koja se tradicionalno dodjeljuje najboljem igraču svijeta.

Na listi potencijalnih laureata za 2014. godinu dominiraju asovi madridskog Reala na čelu s prošlogodišnjim pobjednikom, ujedno i najvećim favoritom za ovogodišnji trofej Kristijanom Ronaldom. Portugalac je ove godine osvojio Kup kralja i Ligu šampiona, a i u ovu sezonu je krenuo furiozno sa 21 pogotkom iz 14 utakmica u svim takmičenjima.

Pored Portugalca, za najboljeg fudbalera svijeta iz redova Reala konkurišu Geret Bejl, Karim Benzema, Toni Kros, Džejms Rodrigez, Serhio Ramos, kao i Anhel di Marija, koji je u prvom dijelu godine nosio dres "kraljevskog" kluba. Predstavnici Barselone su četvorostruki osvajač Lionel Mesi, Anders Inijesta, Havijer Maskerano i Nejmar, a Bajerna Manuel Nojer, Bastijan Švajnštajger i Tomas Miler.

Među 23 kandidata za "Zlatnu loptu" nema Luisa Suareza, koji je ljetos iz Liverpula prešao u Barselonu. Ova vijest izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, a pretpostavlja se da je Urugvajac izostavljen zbog incidenta tokom Mundijala u Brazilu. Podsjetimo, prgavi Suarez je tokom utakmice s Italijom ugrizao Đorđa Kjelinija i zatim bio suspendovan na nekoliko mjeseci. Mogli su da se pročitaju brojni komentari, kao što su - kako to da su među kandidatima Eden Azar iz Čelsija ili Jaja Ture iz Mančester Sitija, ali ne i Suarez, kojem je nedavno dodijeljena i "Zlatna kopačka" za 31 gol postignut u dresu "redsa".

"Suarez već nije bio na listi zbog vrijeđanja Evre, ali izostavljanje ovog puta je sramota za FIFA. 'Zlatna lopta' je smiješna", napisao je izvjesni Lajam Tvomi, a prenosi Eurosport.

Dodajmo još da je na listi najviše Evropljana (17), a drugi po zastupljenosti su Južnoamerikanci (5).

Svi kandidati za "Zlatnu loptu": Geret Bejl (Real), Karim Benzema (Real), Dijego Kosta (Atletiko Madrid, Čelsi), Tibo Kurtoa (Atletiko Madrid, Čelsi), Kristijano Ronaldo (Real), Mario Gece (Bajern), Eden Azar (Čelsi), Anhel di Marija (Real, Mančester junajted), Zlatan Ibrahimović (PSŽ), Andres Inijesta (Barselona), Toni Kros (Bajern, Real), Filip Lam (Bajern), Havijer Maskerano (Barselona), Lionel Mesi (Barselona), Tomas Miler (Bajern), Manuel Nojer (Bajern), Nejmar (Barselona), Pol Pogba (Juventus), Serhio Ramos (Real), Arjen Roben (Bajern), Hames Rodrigez (Monako, Real), Bastijan Švajnštajger (Bajern) i Jaja Ture (Mančester Siti).

FIFA je saopštila i spisak od 10 kandidata za najboljeg trenera u 2014. godini: Karlo Anćeloti (Real), Antonio Konte (Juventus), Pep Gvardiola (Bajern), Jirgen Klinsman (SAD), Joakim Lev (Njemačka), Žoze Murinjo (Čelsi), Manuel Pelegrini (Mančester Siti), Alehandro Sabelja (Argentina), Dijego Simeone (Atletiko Madrid), Luj van Gal (Mančester junajted).

Spisak će biti skraćen na tri imena u decembru, a pobjednik će biti objavljen 12. januara 2015. godine na svečanosti u Cirihu.

Španci izabrali najbolje

Kristijano Ronaldo proglašen je za najboljeg igrača španske Primere u sezoni 2013/2014, dok je najbolji trener Dijego Simeone iz gradskog rivala Atletika. Portugalac je prošle sezone postigao 31 gol na 30 utakmica i s Luisom Suarezom podijelio je nagradu "Zlatna kopačka" za najboljeg strijelca Evrope. Ronaldo je izabran i za najboljeg napadača lige, a ujedno je dobio i nagradu za najljepši gol postignut protiv Valensije. Za najboljeg golmana proglašen je Kejlor Navas iz Reala, koji je prošle sezone branio u Levanteu, dok je njegov saigrač Serhio Ramos najbolji defanzivac. Nagrada za najboljeg defanzivnog vezistu pripala je Luki Modriću iz Reala, dok je Andres Inijesta iz Barselone izabran na mjestu ofanzivnog veznog.

Pogba vjeran "staroj dami"

Francuski fudbaler Pol Pogba zvanično je potpisao novi ugovor s Juventusom do ljeta 2019. godine.

"Upravo sam potpisao novi ugovor s Juventusom. Želim da zahvalim klubu na povjerenju i navijačima na njihovoj podršci", napisao je Pogba na društvenim mrežama.

Pogba će, prema nezvaničnim informacijama italijanskih medija, zarađivati oko četiri miliona evra po sezoni.

Posljednjih 10 osvajača

2004. Andrej Ševčenko (Milan)

2005. Ronaldinjo (Barselona)

2006. Fabio Kanavaro (Real M.)

2007. Kaka (Milan)

2008. Kristijano Ronaldo (Mančester j.)

2009. Lionel Mesi (Barselona)

2010. Lionel Mesi (Barselona)

2011. Lionel Mesi (Barselona)

2012. Lionel Mesi (Barselona)

2013. Kristijano Ronaldo (Real M.)

Favoriti

Fudbaleri

45%

Kristijano Ronaldo

Real Madrid, Portugal

- Liga šampiona

- Kup kralja

- UEFA Super kup

 

35%

Lionel Mesi

Barselona, Argentina

- vicešampion svijeta na SP u Brazilu

- najbolji igrač Mundijala

 

10%

Tomas Miler

Bajern, Njemačka

- Svjetsko prvenstvo u Brazilu

- Bundes liga

- Kup Njemačke

 

Treneri

35%

Karlo Anćeloti

Real Madrid

- Liga šampiona

- Kup kralja

- UEFA Super kup

 

30%

Joakim Lev

Njemačka

- Svjetsko prvenstvo u Brazilu

 

15%

Dijego Simeone

Atletiko Madrid

- Primera

- Super kup Španije

- Vicešampion Evrope

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije